Beurs18 nov '11 07:03Aangepast op 18 nov '11 08:41

ECB mag meer wel dan niet

Auteur: BNR Webredactie

Crisis zorgt voor creativiteit, ook in Brussel. Er wordt volop gestudeerd op allerlei nieuwe reddingsboeien voor de eurolanden met grote schulden. Een van die creatieve ideeën is dat de Europese Centrale Bank via een geldlening aan het IMF de eurolanden kan financieren.

Persbureau Reuters verspreidde donderdag het bericht dat Europese diplomaten weer een nieuwe reddingsboeivariant op tafel hebben gelegd.

Als de ECB de schulden van eurolanden niet over mag nemen en niet ongeconditioneerd geld wil steken in de opkoopactie van staatspapier, dan is er misschien wel een Washington-route denkbaar, zo zeggen anonieme ambtenaren in dat bericht.

Martin Visser, EU-correspondent voor het Financieele Dagblad legt uit: "Je ziet dat er de afgelopen anderhalf jaar al heel veel creativiteit aan de dag is gelegd. Toen de ECB vorig jaar mei begon met het opkopen van staatsleningen was dat eigenlijk ook iets wat formeel niet de bedoeling was. Dat is hetzelfde als een land financieren maar dan via een omweg. Dat bleek dus weer wel te mogen. Nu is er een ander idee: er wordt bestudeerd of de route via het IMF kan. Uit de statuten blijkt dat de ECB formeel geld mag uitlenen aan een internationale organisatie. Het is wel de vraag of dit het ook echt gaat worden".

Verdrag
De truc werkt alsvolgt: de ECB leent geld uit aan het Internationaal Monetair Fonds en dat leent het weer uit aan de eurolanden. Daarmee is het Europees verdrag niet overtreden dat zegt dat de ECB niet rechtstreeks eurolanden mag financieren.

En dat opent de deur naar nog meer mogelijkheden. Want, het huidige euronoodfonds EFSF is in de huidige vorm een special purpose vehicle, een soort verlengstuk van de zeventien eurolanden. Maar het permanente noodfonds ESM dat uiterlijk medio 2013 de EFSF moet vervangen, wordt wél een internationale organisatie.

Principes overboord
Het is niet alleen de vraag of het ECB deze weg wil bewandelen. Frankrijk zal misschien een voorstander van deze constructie zijn, maar Duitsland zal er niet om zitten te springen.

"De Duitsers zitten straks in de leer wat betreft de inzet van de ECB. Die willen dat helemaal naar de letters van de wet en het liefst ook naar de geest van de wet doen. Het is een omweg waarbij het ECB alsnog landen gaan financieren. Iedereen voelt aan zijn water dat als deze crisis blijft verergeren dat er een moment komt dat principes overboord gegooid zullen moeten worden, zoals al een paar keer eerder tijdens deze crisis is gebeurd. Dan is het logisch dat alle mogelijkheden onderzocht worden", zegt Visser op BNR.

Lees het hele artikel op FD.nl.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen