Multinationals maken misbruik van machtspositie
Steeds meer grote ondernemingen als KPN, Heineken en Unilever verlengen eenzijdig hun betalingstermijn. Daarnaast worden overeengekomen betalingstermijnen ook nog eens overschreden.
"Als iedereen binnen 30 dagen zou betalen zou het werkgelegenheid voor 26-duizend mensen opleveren en zouden bedrijven een betere kaspositie van 15 miljard hebben", zegt Peter Kramer van het Verbond van Credit Management Bedrijven op BNR. En dat is niet het enige voordeel. "Bedrijven kunnen eerder investeren en hebben minder rentelasten. Het is een fors positief resultaat als bedrijven sneller gaan betalen, dat is duidelijk."
De machtspositie waarin multinationals verkeren, zorgt ervoor dat kleinere ondernemers amper nee durven te zeggen tegen de eenzijdige oplegging van de betalingstermijn. "Het is toch de commerciële afhankelijkheid van dat grote bedrijf en angst om de omzet te verliezen", legt Kramer uit.
Vooral het Midden- en Kleinbedrijf wordt volgens hem getroffen door wat hij een nieuwe trend onder de grote bedrijven noemt. Kramer: "Wij zien dat de grote bedrijven steeds vaker eenzijdig de betalingstermijnen verlengen tot 120 dagen. Dat is 90 dagen na akkoord factuur."
Klakkeloos accepteren
Kramer: "Er zijn te weinig bedrijven die protesteren en het klakkeloos
accepteren. Kleine
bedrijven zijn niet in de positie om daar nee tegen te zeggen. In de keten zie je
dat grote bedrijven het opleggen en kleine bedrijven moeten daarin mee. Ze
geven het wel mee aan hun leveranciers. Maar steeds lager in de keten lukt het
minder goed om dat aan de leveranciers
door te geven. Met name de kleine bedrijven onderaan in de keten zijn hier de
dupe van.