Beurs3 apr '12 11:04Aangepast op 3 apr '12 13:13

AFM deelt minder boetes uit

Auteur: Harmen Simon Teunis

Beurswaakhond AFM heeft vorig jaar minder boetes uitgedeeld aan bedrijven en instellingen. Ook legde de AFM minder vaak een dwangsom op.

Uit het jaarrapport van AFM blijkt dat het afgelopen jaar 36 bedrijven en instellingen zijn beboet. In 2010 waren dat er nog 53. Wel werden meer waarschuwingen uitgedeeld. Het waren er ruim 900 tegen bijna 700 in 2010.

De daling in het aantal boetes komt door een verschuiving in het toezicht. In 2010 lette de AFM scherp op overkreditering, waarbij bij één overtreding soms meerdere boetes werden opgelegd.

Ondanks de daling in het aantal liep het totaalbedrag van de boetes op van 1,4 miljoen euro tot 3,5 miljoen. Ook zijn de boetes verhoogd van ruim 40 duizend euro naar bijna een ton. "Je wil geen boete aan je broek krijgen", zegt AFM-voorzitter Ronald Gerritse.

Kritisch over financiële markten
Gerritse was tijdens de presentatie van het jaarrapport zeer kritisch over de financiële markten. Volgens hem is de sector in de jaren '90 flink ontspoord geraakt. "Verdienmodellen hebben scheefgehangen naar de verkeerde kant", zei Gerritse. De sector staat volgens hem nog steeds voor zeer aanmerkelijke opgaven.

De nieuwe AFM-topman benadrukt wel dat de sector het afgelopen jaar op een aantal terreinen de eerste meters heeft gemaakt. "Maar het zijn wel de eerste meters van een marathon", zo zegt Gerritse.

Hij wees in het jaarverslag ook op een meer algemene trend in het beleid van de toezichthouder. "De AFM richt zich al een poosje meer op voorkomen en genezen dan op straffen. We bereiken ons doel ook met andere middelen, zoals leidraden om partijen te helpen aan de wettelijke eisen te voldoen of met seminars."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen