Beurs29 aug '12 11:57

Beurzen omlaag in tamme handel

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese beurzen gingen woensdag opnieuw omlaag in een tamme handelssessie. Zorgen over de economische vooruitzichten drukten de stemming.

De markten wachten daarnaast nog altijd op mogelijke acties van de centrale banken.

"We hebben een verdere versoepeling van het monetaire beleid in de VS en een renteverlaging in Europa in het vooruitzicht, maar daar staat een verslechterde economische vooruitblik tegenover. We blijven het dus maar afwachten'', verklaarde Richard Griffiths, directeur van Berkeley Futures, tegen persbureau Reuters.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 328,76 punten. De MidKap-index bleef onveranderd op 501,55 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,5 procent.

In de AEX werden de dalers aangevoerd door luchtvaartbedrijf Air France-KLM met een min van 3,2 procent. Navigatiebedrijf TomTom was de sterkste stijger met een winst van 2,7 procent.

ING
ING zakte ruim 1 procent. De bank en verzekeraar onderzoekt volgens ingewijden de mogelijkheid om de verkoop van zijn verzekeringactiviteiten in Hongkong los te koppelen van de overige Aziatische onderdelen die in de etalage staan. ING hoopt op die manier een betere prijs te krijgen.

Shell
Shell verloor 0,4 procent. Het olieconcern heeft een aantal pijpleidingen en terminals voor ruwe olie in de Golf van Mexico stilgelegd in verband met de komst van de orkaan Isaac. Ook de productie bij twee Amerikaanse raffinaderijen wordt uit voorzorg stilgelegd.

TMG
Telegraaf Media Groep (TMG) daalde 1,8 procent. TMG kondigde aan de Nederlandse editie van het gratis dagblad Metro te kopen. Het mediabedrijf is al eigenaar van Sp!ts, de andere grote gratis krant in Nederland.

Valuta
De euro was met 1,2560 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 95,55 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,8 procent goedkoper. De zeven belangrijkste industrielanden willen dat de olieproductie wordt opgeschroefd om tegenwicht bieden aan de recente stijging van de brandstofprijzen.

Gerelateerde artikelen