Beurs27 jan '12 13:28Aangepast op 27 jan '12 14:15

Groei kredietverlening in eurozone neemt af

Auteur: Anne-Greet Haars

De groei van de kredietverlening door banken in de eurozone aan het bedrijfsleven en consumenten is in december afgezwakt tot 1 procent.

Volgens cijfers van de ECB die vrijdag bekend zijn gemaakt, blijkt dat de kredieten in november nog met 1,7 procent toenamen. Economen hadden voor december een toename met 1,9 procent voorzien.

Zorgwekkend
De leningen aan niet-financiële bedrijven namen vorige maand sterk af. "Dat is zorgwekkend'', concludeerde ING-econoom Martin van Vliet. "Dit toont aan dat bedrijven heel voorzichtig zijn geworden met hun uitgaven. Het wijst er waarschijnlijk ook op dat er moeilijkheden zijn bij de kredietverlening in bepaalde delen van de eurozone."

Credit crunch
De ECB voorzag Europese banken eind vorig jaar voor bijna 500 miljard euro aan goedkope langlopende leningen, in een poging een nieuwe kredietcrisis te voorkomen. Volgens analisten wijzen de nieuwe cijfers van de centrale bank er echter op dat er momenteel mogelijk toch een 'credit crunch' ontstaat.

Afname
"De scherpe afname van de kredietgroei, en vooral de afname van de leningen aan het bedrijfsleven, versterken de zorgen dat de omstandigheden rond krediet moeilijker worden", aldus hoofdeconoom Howard Archer van IHS Global Insight. "Dat vergroot het risico voor de toch al worstelende Europese economie."

Geldhoeveelheid
De geldhoeveelheid in de eurozone groeide vorige maand eveneens minder sterk dan verwacht. In december was 1,6 procent meer geld in omloop, na een toename met 2 procent in november. Hier werd op een groei van 2,2 procent gerekend. Volgens Van Vliet wijst de lager dan verwachte groei erop dat inflatie in de komende tijd "geen bedreiging" is voor de eurozone.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen