Beurs27 jan '12 13:26

Vrijdag afwachtdag op de beurzen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Na een klim eerder op de dag hebben de beurzen in Europa wat gas terug genomen. Beleggers wachten op de groeicijfers van de Amerikaanse economie en de uitkomsten van de cruciale onderhandelingen over de afschrijving van de Griekse schulden.

De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 322,03 punten. De MidKap-index bleef onveranderd op 517,69 punten. De beurzen in Parijs en Londen daalden 0,1 procent, terwijl Frankfurt 0,3 procent wist te winnen.

Vrijdag afwachtdag
“De koersuitslagen zijn beperkt en de omzetten zijn laag. Vrijdag is een afwachtdag geworden. Gezien de situatie in Europa willen partijen geen posities aanhouden uit vrees voor wat politici en andere autoriteiten in het weekend mogelijk gaan zeggen. We hebben in de afgelopen anderhalve maand een mooie klim gemaakt en dan ga je geen extra risico meer nemen”, zegt analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Amerikaanse economie
Beleggers letten vrijdag vooral op de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal, die later op de dag bekend wordt gemaakt. Economen rekenen op een stijging van het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten met 3 procent op jaarbasis. In het derde kwartaal van 2011 bedroeg de groei 1,8 procent.

Griekse schulden
De onderhandelingen over de kwijtschelding van Griekse schulden duren vrijdag voort. Donderdag wisten de onderhandelaars opnieuw vooruitgang te boeken. Dat lieten vertegenwoordigers van de Griekse regering en van de financiële instellingen weten, zonder op details in te gaan. Volgens een regeringsfunctionaris mikken de onderhandelaars nog altijd op een akkoord op ,,zeer korte termijn''.

Aperam
In de AEX werd de dalerslijst aangevoerd door de roestvrijstaalfabrikant Aperam met een min van ruim 1 procent. De financiële fondsen Aegon en ING gingen ook meer dan 1 procent achteruit. Uitzender Randstad was de sterkste stijger met een winst van 1,2 procent na een adviesverhoging door Credit Suisse.

Binckbank
Online beleggersbank Binckbank was de grootste daler in de MidKap met een verlies van 1,8 procent. Detacheerder Brunel was de grootste stijger met een plus van 1,5 procent.

Octoplus
Op de lokale markt zakte OctoPlus ruim 5 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft ondanks een financieringsronde niet genoeg werkkapitaal om aan zijn verplichtingen te voldoen. Het bedrijf vertrouwt er wel op de continuïteit van de onderneming voor de komende 12 maanden te waarborgen.

Ctac
Ctac steeg 4 procent. De automatiseerder draagt Douwe van der Werf voor als financieel bestuurder. Halverwege november 2011 trad de vorige financieel bestuurder van Ctac, Jan-Willem Wienbelt, per direct terug na een verschil van inzicht over het te voeren beleid.

Euro
De euro was 1,3145 dollar waard, tegen 1,3160 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 100,20 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,5 procent duurder op 111,30 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen