Beurs4 nov '11 12:00

Woonwinkels, tuincentra voelen crisis

Auteur: BNR Webredactie

De woonbranche zag de omzetten in het derde kwartaal flink dalen, door de slappe huizenmarkt en economische onzekerheid. Vooral tuincentra kregen harde klappen te verduren.

Gemiddeld zagen meubelzaken, bouwmarkten en aanverwante bedrijven hun inkomsten met 2,7 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral tuincentra kregen harde klappen; hun omzet daalde met gemiddeld 5,7 procent.

Economische onzekerheid
Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van Van Es Marketing Services. Volgens het onderzoeksbureau is de daling toe te schrijven aan de economische onzekerheid en de slappe huizenmarkt, waardoor minder mensen verhuizen.

Tuincentra hadden bovendien last van de natte zomer. Er kwamen daardoor minder klanten, die per persoon ook nog eens minder uitgaven.

Bergafwaarts
De woonbranche leek vanaf de tweede helft van vorig jaar uit het dal te klimmen, maar aan dat herstel kwam al in het tweede kwartaal abrupt een einde. De afgelopen maanden ging het verder bergafwaarts. "Het lijkt op een tweede dip'', aldus directeur Han van Es van het onderzoeksbureau.

Gerelateerde artikelen