Duitse arbeidsmarkt verliest 'schwung' | Analyse
Ook de grootste economie in Europa heeft de wind tegen. De Duitse arbeidsmarkt heeft zich afgelopen maand zwakker ontwikkeld dan in de voorgaande maanden.
De werkloosheid in Duitsland is in mei en juni uitgekomen op 6,8 procent van de beroepsbevolking. Daarmee was de werkloosheid iets hoger dan gedacht, zo meldt het Duitse federale arbeidsbureau donderdagochtend. Het arbeidsbureau meldde voor mei eerder een werkloosheid van 6,7 procent. Economen hadden voor juni dezelfde stand voorspeld.
Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden nam het aantal werklozen in Europa's grootste economie deze maand met 7000 toe, tot ruim 2,88 miljoen.
Afbrokkelende weerbaarheid
ING-Econoom Carsten Brzeski zegt op BNR dat de cijfers de eerste tekenen
zijn dat de weerbaarheid van de Duitse arbeidsmarkt afbrokkelt: "Je ziet heel duidelijk dat de Duitse arbeidsmarkt een beetje schwung heeft verloren en dat die nu een bodem heeft bereikt."
De teleurstellende arbeidsmarktcijfers zijn volgens Brzeski niet de enige signalen dat Duitsland het moeilijker krijgt: "Bedrijven hebben duidelijk hun plannen naar beneden bijgesteld en zijn niet meer bereid om mensen aan te nemen. We zien ook dat het aantal vacatures duidelijk terugloopt. En bovendien zie je ook dat de vraag naar Duitse producten afneemt."
Loonontwikkeling
Doordat de arbeidsmarkt vaart verliest, stokt ook de loonontwikkeling en daar kunnen uiteindelijk alle Europese burgers last van krijgen: "Dan krijgen we geen nieuw evenwicht van de Europese economie, want dat was eigenlijk de bedoeling. De Duitsers moeten meer geld uitgeven en dan komt het weer goed met de euro [...] Maar als de werkloosheid niet verder gaat dalen, dan denk ik dat we ook niet veel loonsverhogingen meer zien in Europa", zegt Brzeski tegen BNR's Hester van Dijk.
Merkel in lastig parket
Voor bondskanselier Angela Merkel zijn deze cijfers geen goed nieuws bij het begin van de belangrijke Europese top, stelt Brzeski: "Het maakt voor Merkel duidelijk dat ook inmiddels de Duitse economie de eurocrisis voelt. Ook zal het voor haar ook politiek thuis moeilijker worden. Want steeds meer mensen zullen zich afvragen of wij als Duitsers meer geld moeten geven aan Zuid-Europa of dat we dat geld niet beter kunnen besteden om onze eigen economie in stand te houden"