Beurs27 jan '12 07:50

Wouter Bos zal geen spijt betuigen

Auteur: Edme Koorstra

Nout Wellink en Wouter Bos vormen vandaag de finale van de extra ronde verhoren bij de Commissie- De Wit. Politiek verslaggever Hans Verbeek verwacht geen spijtbetuigingen.

Die parlementaire enquetecommissie probeert erachter de komen, of de staat in het najaar van 2008 niet teveel betaald heeft voor de redding van ABN Amro. Want de bedragen liepen toen snel op, met miljarden euro’s tegelijk.

Verwarring
Afgelopen woensdag werden al vijf nauw betrokkenen gehoord, maar de verwarring leek daarbij alleen maar toe te nemen, zegt politiek verslaggever Hans Verbeek. "Het is te simpel om te zeggen dat de staat destijd 2,3 miljard teveel heeft betaald. Het bedrag had eventueel afgetrokken kunnen worden van het bod van het ministerie van Financiën. Maar of de overnameprijs dan ook lager zou zijn is niet zeker."

Niet goed geïnformeerd  
Bij de aankoop van de bankonderdelen blijken betrokken instanties elkaar niet goed te hebben geïnformeerd, waardoor onduidelijk blijft of de finale onderhandelingen wel op basis van de juiste en alle noodzakelijke gegevens zijn gevoerd.

30 miljard euro
Het toenmalige kabinet betaalde in het najaar van 2008 aanvankelijk 16,8 miljard euro voor de overname. Een verdedigbare en aanvaardbare prijs, oordeelden onder anderen oud-premier Jan Peter Balkenende en Bos tijdens een eerder verhoor. Later bleek er nog eens een bedrag van in elk geval 6,5 miljard euro nodig te zijn. Inmiddels is de teller opgelopen tot 30 miljard euro.

De enquêtecommissie wil weten of die extra kosten bij de aankoop waren te voorzien, en wie dan had moeten waarschuwen.

Spijt? Nee
Verbeek denkt niet dat Bos en Wellink vandaag hun spijt gaan betuigen: "Wouter Bos heeft al bij een van zijn eerdere verhoren gezegd dat ABN Amro gered moest worden om het financiële stelsel stabiel te houden. Dat zal hij vandaag wel opnieuw gaan zeggen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen