Beurs27 dec '11 22:32

Wall Street houdt zich koest

Auteur: BNR Webredactie

De aandelenbeurzen in New York kwamen dinsdag nauwelijks in beweging. De S&P 500-index is in het hele jaar zelfs amper van zijn plek gekomen.

De Dow-Jonesindex sloot dinsdag vrijwel onveranderd op 12.291 punten. De S&P 500-index sloot onveranderd op 1265 punten. De Nasdaq kreeg er 0,5 procent bij en sloot op 2625 punten.

De S&P 500-index heeft dit jaar tot dusver minder dan 1 procent stijging laten zien. Dat is de kleinste uitslag, zowel positief als negatief, sinds 1970.

Consumentenvertrouwen
Een cijfer over het consumentenvertrouwen in de VS viel beter uit dan verwacht. Het onderzoeksbureau Conference Board maakte bekend dat de index van het consumentenvertrouwen steeg van 55,2 in november tot 64,5 in december. Dat is de hoogste stand sinds april van dit jaar en een veel grotere toename dan de meeste economen hadden verwacht.

Sears
Detailhandelaar Sears maakte melding van een zwakke kerstperiode. Het 100 tot 120 vestigingen van zijn Kmart- en Sears-winkelketens sluiten. Ook waarschuwde Sears voor een scherpe daling van het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal.

Het aandeel Sears kelderde 27,2 procent. Ook het aandeel Whirlpool (min 8,9 procent) leed onder het bericht van Sears. Vorig jaar verkocht het nog goed via winkels van Sears.

Olie
De olieprijs liep flink op, vooral door zorgen over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. De Iraanse vice-president zei dinsdag dat zijn land het vervoer van olie door de Straat van Hormuz zal blokkeren als het westen Iran meer sancties oplegt.

Ruwe Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder en kostte 101,37 dollar per vat. Brentolie werd voor 109,05 dollar per vat verhandeld, 1 procent meer dan eerder op de dag.

Valuta
De euro was 1,3067 dollar waard, een fractie minder dan de 1,3072 dollar bij het slot van de Europese beurzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen