Beurs16 dec '11 22:21Aangepast op 16 dec '11 22:37

Rustige dag op Wall Street

Auteur: BNR Webredactie

De beurzen in New York zijn vrijdag na een rustig verlopen handelsdag gemengd gesloten. Beleggers wogen de zorgen over de Europese schuldencrisis af tegen optimisme over de Amerikaanse economie.

Een waarschuwing van kredietbeoordelaar Fitch over de kredietwaardigheid van een aantal Europese landen zorgde voor weinig opschudding.

Index
De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 2,57 punten lager op 11.866,24 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 3,90 punten (0,3 procent) tot 1219,65 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 14,32 punten (0,6 procent) tot 2555,33 punten.

Fitch
Fitch heeft zes Europese landen, waaronder Spanje en Italië, gewaarschuwd voor een mogelijke afwaardering van de kredietwaardigheid op korte termijn. Fitch verlaagde de outlook voor Frankrijk naar negatief, maar handhaafde wel de AAA-rating van het land.

Eerder verlaagde Fitch de kredietwaardigheid van Bank of America en Goldman Sachs. Ook de kredietwaardigheid van een aantal Europese banken werd neerwaarts bijgesteld door het bureau.

Optimisme
Het optimisme over de Amerikaanse economie gaf beleggers enig houvast. Donderdag werd bekend dat de uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten naar het laagste niveau zijn gedaald in 3,5 jaar. De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot steeg 2,5 procent.

Zynga
De producent van internetspelletjes Zynga maakte vrijdag zijn debuut op de beurs. Zynga, bekend van het spel FarmVille op Facebook, ging voor 10 dollar per aandeel naar de beurs. Na een aanvankelijke koersstijging van 10 procent zakte het aandeel terug tot 9,50 dollar, een verlies van 5 procent.

Research in Motion
Het aandeel van de telefoonmaker RIM verloor 11,2 procent. De maker van de blackberry maakte donderdag nabeurs een scherpe winstval bekend in het afgelopen kwartaal en verwacht veel minder mobieltjes te verkopen in de kerstperiode dan eerder gedacht. Ook werd de lancering van een nieuwe lijn mobieltjes uitgesteld.

Adobe
Softwareproducent Adobe Systems kwam juist met sterke kwartaalcijfers naar buiten. De winst per aandeel viel hoger uit dan verwacht. Adobe won 6,6 procent.

Euro
De euro stond op 1,3035 dollar, evenveel als aan het einde van de handel in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 94,01 dollar en Brentolie won ook 0,2 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen