Beurs6 jul '12 09:23Aangepast op 6 jul '12 10:11

Update | AEX daalt verder

Auteur: Marjan van den Berg

De Europese beurzen zijn vrijdag met verliezen geopend.

De AEX-index noteerde rond 09.40 uur 0,2 procent lager op 312,44 punten. De MidKapindex verloor 0,3 procent en stond op 513,12 punten.

De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stonden tot 0,4 procent lager.

BNR-economieredacteur René de Monchy: "Beleggers denken dat de maatregelen van de centrale banken van gisteren onvoldoende zijn om de economie uit het slop te trekken."

Volgens hem maken beleggers zich daarnaast zorgen over het begrotingstekort in Japan, evenals over het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Over die arbeidsmarkt komen later vrijdag cijfers naar buiten.

Uitschieters
Een opvallende daler in Amsterdam was verzekeraar Delta Lloyd met een verlies van 3,7 procent. Het Britse Aviva liet vrijdagochtend weten zijn belang in het concern te hebben gehalveerd. Aviva verkocht 37 miljoen stukken en bezit nu een belang van nog geen 20 procent in Delta Lloyd, tegen ruim 41 procent voor de verkoop. Het concern had eerder aangekondigd hooguit 25 miljoen aandelen van de hand te doen.

Het aandeel TomTom leverde 4 procent in na een afwaardering van SNS Securities. Volgens de bank loopt TomTom het risico een groot deel van zijn inkomsten uit de overeenkomst met Renault te verliezen omdat de autofabrikant met LG in zee is gegaan voor de levering van standaard navigatie-apparatuur.

Air France-KLM maakte voorbeurs bekend de afgelopen maand meer passagiers en minder vracht te hebben vervoerd dan een jaar eerder. Het passagiersvervoer steeg met 4,6 procent, maar de vracht nam met 2,8 procent af. Het aandeel stond 2,8 procent hoger.

Euro, olie
De euro was in de ochtendhandel met 1,2380 dollar evenveel waard als bij het sluiten van de beurzen op donderdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 86,09 dollar. Brentolie werd met 99,61 dollar ook ruim 1 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen