Beurs8 aug '12 17:49

Beurzen omlaag na sterke opmars

Auteur: Pieter van den Akker

De beurzen in Europa hebben woensdag gas terug genomen na de opmars die de graadmeters de laatste dagen naar het hoogste niveau in meer dan 4 maanden tijd stuwde.

Beleggers zijn terughoudend in afwachting van nieuwe impulsen die de rally nieuw leven kunnen inblazen. In Amsterdam werd de stemming gedrukt door tegenvallende kwartaalcijfers van ING.

AEX 0,7 procent lager
De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent (2,28 punten) lager op 332,04 punten. De MidKap-index daalde 0,2 procent (0,78 punt) tot 505,11 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs noteerden verliezen tot 0,4 procent, Londen won 0,1 procent.

ING daalt
In de AEX zakte ING 1,3 procent. De bank (en verzekeraar) boekte in het tweede kwartaal bijna een kwart minder winst dan een jaar eerder. De winst viel ook lager uit dan verwacht. De gevolgen van de economische crisis in Europa laten zich volgens het concern steeds meer voelen. ING bouwde zijn posities in Spanje af en moest grotere voorzieningen treffen voor slechte leningen.

Corio was de sterkste daler in de AEX met een min van 6,8 procent. Het vastgoedfonds bracht teleurstellende halfjaarcijfers naar buiten en verlaagde zijn verwachting voor heel 2012.

In de MidKap ging CSM aan kop met een plus van meer dan 3 procent. Beleggers waren tevreden over de kwartaalcijfers, die de producent van bakkerijbenodigdheden en melkzuur bekendmaakte. Vastgoedinvesteerder Wereldhave stond onderaan met een min van 2,3 procent.

Digitale kaartenmaker AND won in Amsterdam maar liefst 14 procent. Het concern boekte in het afgelopen halfjaar een omzet van 3,4 miljoen euro, bijna drie keer meer dan een jaar geleden.

In Londen won Rio Tinto 2,9 procent. De mijnbouwgigant zag de winst in de eerste helft van 2012 met meer dan een derde dalen als gevolg van lagere prijzen van ijzererts. De onderliggende winst viel echter hoger uit dan analisten hadden verwacht.

Euro noteerde 1,2365 dollar
De euro was 1,2365 dollar waard, tegen 1,2420 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 94,24 dollar per vat en Brentolie klom 0,8 procent tot 112,91 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen