Beurs8 aug '12 13:23

Groeiverwachting Groot-Brittannië lager

Auteur: Fleur de Bruijn

De Bank of England (BoE) heeft zijn verwachtingen voor de groei van de Britse economie op de korte en middellange termijn naar beneden bijgesteld.

Dat maakte de centrale bank woensdag bekend. De BoE gaat er nu van uit dat de Britse economie dit jaar nauwelijks groeit. In mei werd nog uitgegaan van een groei met bijna een procent. Over twee jaar ligt de groei naar verwachting rond de twee procent per jaar. Eerder was dat circa 2,6 procent.

Eurocrisis
De eurocrisis is volgens de BoE de belangrijkste bedreiging voor de Britse economie, die sinds eind 2011 in een recessie verkeert. De crisis laat mogelijk diepere sporen na dan eerder werd gedacht. “De vooruitzichten voor de Britse groei blijven ongebruikelijk onzeker'', aldus de BoE.

Stimuleringsmaatregelen
Over eventuele nieuwe stimuleringsmaatregelen liet de centrale bank weinig los. President Mervyn King zei dat hij er geen voorstander van is de rente te verlagen, omdat verzekeraars en pensioenfondsen daar last van kunnen krijgen. Hij sloot niet uit dat de BoE opnieuw extra geld in de markt pompt.

Denktank
Begin augustus zei de gerenommeerde Britse denktank NIESR dat het nationaal inkomen naar verwachting dit jaar met 0,5 procent zal dalen. De Britse economie vertoont in 2012 krimp door harde bezuinigingen van de overheid en de Europese schuldencrisis. Voor 2013 voorziet het bureau een bescheiden groei van 1,3 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen