Beurs9 aug '12 09:21Aangepast op 9 aug '12 10:04

AEX begint met winst

Auteur: Anne-Greet Haars

In Amsterdam is de beurs donderdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger. De hoop op meer stimuleringsmaatregelen in China zorgde voor optimisme onder beleggers.

Ook kregen de beurzen een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,6 procent hoger op 333,92 punten. De MidKap-index daalde 0,1 procent tot 504,52 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen 0,5 en 0,1 procent. Frankfurt zakte 0,1 procent.

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de inflatie in China vorige maand is gedaald tot het laagste niveau van de afgelopen tweeënhalf jaar. De dalende inflatie geeft de Chinese overheid meer ruimte om de economische groei te stimuleren.

Aegon
In de AEX voerde Aegon de stijgers aan met een winst van 4,5 procent. De verzekeraar zag de nettowinst in het tweede kwartaal halveren tot 254 miljoen euro. Aegon moest in het afgelopen kwartaal een last nemen van 265 miljoen euro voor schikkingen in de zogenoemde woekerpolisaffaire. Volgens analisten van Rabobank waren de resultaten van Aegon een fractie beter dan verwacht.

MidKap
In de MidKap stond Advanced Metallurgical Group (AMG) onderaan met een koersval van bijna 14 procent. De producent van specialistische metalen waarschuwde dat de groei die eerder werd voorspeld voor de tweede helft van het jaar, niet zal worden gehaald.

Commerzbank verloor in Frankfurt 3,4 procent. De op een na grootste bank van Duitsland verwacht dat de winst in de tweede helft van het jaar onder het niveau van de eerste zes maanden uit zal komen. De bank gaat zijn strategie tegen het licht houden en zal daarover in november meer informatie over geven.

Nestlé
In Zürich won Nestlé 2 procent. De Zwitserse producent van merken als Nescafé, Maggi, Perrier en KitKat heeft afgelopen halfjaar geprofiteerd van een sterke vraag in opkomende markten en van hogere prijzen. Nestlé verwacht wel dat de omstandigheden op de Europese markten moeilijk blijven.

Ook het Zwitserse uitzendconcern Adecco voorziet moeilijke tijden op de Europese arbeidsmarkt. In de Verenigde Staten voorziet het concern daarentegen een verder herstel. Het aandeel zakte 2 procent.

Valuta
De euro was 1,2360 dollar waard, ongeveer evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 93,47 dollar per vat en Brentolie klom 0,1 procent tot 112,21 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen