Beurs8 aug '12 07:43Aangepast op 8 aug '12 18:54

DSM neemt Tortuga over

Auteur: Anne-Greet Haars

Speciaalchemiebedrijf DSM neemt het Braziliaanse diervoerbedrijf Tortuga over voor 465 miljoen euro. Dat werd woensdag door het concern bekendgemaakt.

Tortuga behaalt dit jaar naar verwachting een omzet van 385 miljoen euro en een bedrijfsresultaat (ebitda) van zo'n 60 miljoen euro. Op basis van het werkelijke bedrijfsresultaat kan de overnamesom nog oplopen tot maximaal 490 miljoen euro.

De overname, die zal worden afgerond in het eerste kwartaal van 2013, draagt volgens DSM direct bij aan de winst per aandeel. Tortuga heeft zijn hoofdkantoor in het Braziliaanse Sao Paulo en heeft in totaal zo'n 1200 mensen in dienst.

Gezonde voeding
DSM-topman Feike Sijbesma was woensdag te gast in BNR Petra Grijzen en gaf daar allereerst antwoord op de vraag wat voor bedrijf Tortuga is. "Een van de grootste Braziliaanse producenten van diervoedertoevoegingen. Ze kennen alle Braziliaanse boeren, dat zijn er meer dan tienduizend. Brazilië is een heel bekend land voor vleesproductie. Zij (Tortuga, red.) zorgen ervoor dat die dieren de juiste voeding krijgen. Gezonde voeding, omdat de dieren niet altijd in de wei kunnen staan en soms ook op stal staan. En, erg belangrijk, vanuit de duurzaamheidsoptiek: ze zorgen dat de beesten efficiënter met hun diervoeding kunnen omgaan, dus eigenlijk minder voeding nodig hebben."

Positie verstevigd
Wat DSM er aan heeft? Sijbesma: "DSM is de afgelopen jaren enorm veranderd, getransformeerd van een bulkchemiebedrijf in een bedrijf van voeding, pharma en hoogwaardige materialen. Voeding speelt een heel belangrijke rol. Met deze overname hebben we meer dan 4 miljard aan voedingsmiddeleningrediënten voor de mens en voor dier. We zijn de grootste producent van voedingsmiddeleningrediënten in de wereld. Deze overname verstevigt weer onze positie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen