Beurs1 nov '12 06:36Aangepast op 1 nov '12 10:28

Kunnen we een eindejaarsrally verwachten?

Auteur: Anne-Greet Haars

Zoveel beursmythen, zoveel verschillende verklaringen. Dat geldt ook voor het fenomeen van de eindejaarsrally. In dit geval smaakt alleen het woord al naar meer.

Eindejaarsrally: een fenomeen waarbij de beurskoersen de laatste weken van het jaar flink omhoogschieten.

En als we kijken naar de geschiedenis van de beurskoersen, kun je zeker zeggen dat een kans op een eindejaarsrally groot is. Al tientallen jaren zien we op de beurzen geregeld een eindejaarsrally. Onderzoeker Michael Stokes van MarketSci analyseerde bijna tachtig jaar koersontwikkeling van de Amerikaanse beurs S&P 500. Daarbij keek hij specifiek naar de maand december.

Outperformance
En wat blijkt? In bijna tachtig procent van de gevallen laat die maand een stevige stijging zien ten opzichte van het gemiddelde rendement. Zo'n stijging noemt men in vakjargon ook wel een ‘outperformance’. 

Nico Pantelis van SlimBeleggen is het hier helemaal mee eens: “Statistisch gezien kan je in de periode van november tot april een outperformance pakken op de beurs, met de maanden november en december als beter maanden in die periode.”

Sceptisch
Maar bij elke beurswijsheid heb je mensen die erin geloven en een groep die wat sceptischer is. En tot die laatste groep behoort Dirk Gerritsen. Hij is verbonden aan de Utrecht University School of Economics en houdt zich bezig met onderwijs en onderzoek op het gebied van financiële markten en beleggingen. “De eindejaarsrally gaat eigenlijk soms wel of soms niet op, zoals de meeste beurswijsheden die bestaan. Daarmee is het lastig voorspellen van tevoren. Wat je wel ziet in het verleden – de laatste 60 jaar – is dat december een vrij goede beursmaand is. Hij behoort zelfs tot de beste beursmaand van het jaar met gemiddeld een rendement van 2 procent."

Dipje
Meestal dus een goede periode voor de beurzen. Behalve de afgelopen jaren dan, want een eindejaarsrally, die hebben we al een tijdje niet meer gezien. Nico Pantelis van SlimBeleggen weet wel waarom: “Ik denk dat het het belangrijkst is dat we nog steeds in een dipje zitten van de 2008 crash. Iedereen zit nog altijd achterover te leunen met de vraag of er een nieuwe crash gaat komen. Maar ik denk dat dat niet het geval is en dat alle remmen los kunnen op de beurs.”

Remmen los
En die remmen zullen spoedig losgaan zo voorspelt hij: “Ik denk dat we het meteen na de Amerikaanse verkiezingen het nodige effect zullen zien. Dat komt onder andere omdat de onzekerheid dan wegvalt: beleggers weten weer waar ze aan toe zijn.”

Verkiezingen VS
Na de presidentsverkiezingen gaan de beurzen dus flink stijgen voorspelt Nico Pantelis van SlimBeleggen. En als dat gebeurt, dan kun je er maar beter snel bij zijn om mee te liften. Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer geeft alvast een paar tips: “Ik denk dat het vooral twee belangrijke sectoren zijn: de consumentengoederen en technologie. De beurs is nog steeds laag, vooral in Amerika: je ziet meer verkopers dan kopers. Dan wordt er door beleggers nog niet echt rekening gehouden met een eindejaarsrally. Sterker nog, ze zijn somber. Als dat draait, dan komt dat juist in die sectoren tot uiting.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen