Beurs4 sep '12 08:53

Chinese draak op zoek naar power

Auteur: Pieter van den Akker

De Chinese economie weet maar niet te herstellen. De groei zou dit jaar wel eens onder de beoogde 7,5 procent terecht kunnen komen en dat voelt gewoon als een stevige recessie.

Arnout van Rijn, hoofd Aziatische aandelen van Robeco, ziet de terugloop van de groei in de praktijk terug. Hij vertelde dinsdag op BNR: "Wij zitten dagelijks met die bedrijven aan tafel. Ze hebben net hun eerste half jaar resultaten bekendgemaakt en wat je voor het eerst ziet, is dat er inderdaad in een aantal bedrijven gewoon sprake is van negatieve omzetgroei. Dat zie je met name heel nadrukkelijk. Als je op straat loopt, zul je dat niet meteen zien, maar er is wel meer prijsconcurrentie in China. Dat zijn de dingen die je ziet: prijsverlagingen en bordjes met 'sale' hè."

De prijsverlagingen zorgen voor een daling van de omzet en, met name, van de marges. "Dit is voor ons als beleggers geen goed signaal", aldus Van Rijn. "Maar gelukkig zijn de bedrijven vrij goed gemanaged, dus ze reageren ook echt meteen. Je ziet ze meteen terugkomen met verlagingen van de kosten, stroomlijnen van personeel, etcetera - om te zorgen dat die marge toch enigzins op peil blijft."

Staatsbedrijven niet failliet
Pluspuntje is dat weinig bedrijven failliet gaan, zei Van Rijn. "Dat komt omdat het met name voor de staatsbedrijven een heel normale zaak is dat, wanneer er een lening betaald moet worden, die gewoon kan worden doorgerold bij de bank. In die zijn de staatsbedrijven en de staatsbanken twee handen op een buik. Waar je wel faillissementen ziet is in de private sector: wat kleinere projectontwikkelaars die failliet gaan omdat ze het niet meer kunnen bolwerken in slechtere marktomstandigheden. Maar de staatsbedrijven zal je in China niet snel failliet zien gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen