Beurs17 dec '12 08:19

Nikkei begint met winst aan handelsweek

Auteur: BNR Webredactie

De beurs in Tokio is maandag hoger geëindigd in een overwegend lagere regio. De stemming werd gesteund door de verkiezingswinst van de conservatieve Liberaal Democratische Partij (LDP) afgelopen zondag.

LDP-leider Shinzo Abe pleitte voorafgaand aan de verkiezingen voor meer stimuleringsmaatregelen in Japan. De Nikkei sloot 0,9 procent hoger op 9828,88 punten.Vooral de Japanse energieproducenten werden opgepikt door speculatie dat de LDP de plannen om te stoppen met kernenergie weer op de planken zal leggen.

Fukushima
Tokyo Electric Power (Tepco), de eigenaar van de door de aardbeving getroffen kerncentrale in Fukushima, maakte een koerssprong van bijna 33 procent. Concurrent Kansai Electric Power klom 17,7 procent. Ook de grote Japanse exportbedrijven stonden in de belangstelling door een verdere verzwakking van de Japanse yen.

De andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten gingen maandag omlaag in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. De Kospi in Seoul daalde 0,6 procent en in Hongkong leverde de Hang Seng-index eveneens 0,6 procent in. De All Ordinaries in Sydney verloor 0,2 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen