Beurs14 mrt '12 12:31Aangepast op 14 mrt '12 13:49

Opmars beurzen door positieve Fed

Auteur: Thijs Baas

De Europese beurzen zetten hun opmars woensdag overtuigend voort. Het optimisme onder beleggers kreeg een flinke zet in de rug door positieve uitlatingen van de Federal Reserve (Fed).

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtendhandel 0,8 procent hoger op 334,07 punten. De MidKap-index klom 0,6 procent tot 552,26 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,5 en 1,3 procent.

Inflatie
De inflatie blijft intussen hardnekkig. In Nederland bedroeg deze 2,9 procent, over heel Europa 2,7 procent. "Dat tikt aan. Via deze weg betalen we eigenlijk mee aan de crisis, kun je zeggen, want op je spaarrekening krijg je eigenlijk niets. Het komt er toch op neer dat als al het andere gelijk blijft, je gewoon 3 procent armer wordt", zegt BNR's beursanalist Pieter van der Werff.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen ziet dat beleggers meer risico's durven te nemen. "De risicobereidheid onder beleggers neemt weer toe doordat de Fed iets positiever is over de economische vooruitzichten. Ook wordt positief gereageerd op de uitkomsten van de stevige stresstest van de Amerikaanse banken. Naast de financials doen ook de cyclische aandelen het weer goed."

Positieve signalen
De Federal Reserve liet dinsdagavond weten steeds meer positieve signalen over de Amerikaanse economie te zien. Ook bleek dat een meerderheid van de grootste financiële instellingen in de Verenigde Staten is geslaagd voor de stresstest van de Federal Reserve.

De Europese banken stonden door de succesvolle stresstest van hun Amerikaanse concurrenten in de belangstelling. In Frankfurt klom Deutsche Bank 3,2 procent en in Parijs steeg BNP Paribas 3,6 procent.

ING en Aegon
De financiële fondsen ING en Aegon voerden de stijgers aan in de AEX met winsten van respectievelijk 4,5 en 4 procent. Baggeraar Boskalis, die donderdag de resultaten publiceert, was de sterkste daler met een min van 1,3 procent.

Eon
Eon won 6,3 procent in Frankfurt. De Duitse energiegigant zag de nettowinst vorig jaar bijna halveren tot 2,5 miljard euro door kosten voor het sluiten van kerncentrales in Duitsland. De omzet klom wel met ruim een vijfde tot circa 113 miljard euro.

De onderliggende winst halveerde vorig jaar vooral doordat de politiek éven genoeg had van kernenergie, zegt Pieter van der Werff. "De winstval die ze meldden wordt vooral veroorzaakt door de kosten voor het sluiten van de Duitse kerncentrales en een belastingheffing over energie. Onder de streep met eenmalige posten bleef een dik verlies over van 2 miljard euro, het eerste nettoverlies ooit voor het concern."

Wel denkt de Eon-topman dat het ergste nu achter de rug is, maar volgens Van der Werff blijkt ondernemen in sectoren met veel overheidsinvloed, zoals kinderopvang en telefonie, toch weer extra risicovol. "Je denkt even: 'het gaat wel lekker dit jaar', maar als de politiek zich bedenkt, kan het jaar daarna er weer heel anders uitzien."

Advanced Metallurgical
In de MidKap klom Advanced Metallurgical Group (AMG) 5,1 procent. De producent van specialistische metalen zag de winst en omzet in 2011 sterk stijgen. Voor dit jaar wordt een verdere groei voorzien. AMG deed ook een bod op de resterende aandelen Graphit Kropfmühl die het bedrijf nog niet in handen heeft.

TKH Group noteerde onveranderd. Het technologiebedrijf heeft in 2011 een recordomzet behaald van ruim 1 miljard euro. Gezien de onzekere economische omstandigheden geeft TKH nog geen winstverwachting voor heel 2012 af.

Ctac
Op de lokale markt steeg Ctac 4,4 procent. De ICT-dienstverlener leed vorig jaar een nettoverlies van 12,7 miljoen euro. Ctac waarschuwde vorige week al dat een afschrijving van 11,5 miljoen euro op goodwill zou drukken op het resultaat. Het bedrijf verwacht in 2012 een toename van de autonome omzet en een verbetering van het onderliggend bedrijfsresultaat.

De euro was 1,3068 dollar waard, tegen 1,3108 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 106,45 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent tot 126,02 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen