Beurs15 mrt '12 11:29

Stijging hulpvraag Griekse kinderen

Auteur: Bart Tuinman

De vraag voor hulp aan kinderen in Griekenland is gestegen met 70 procent. De belangrijkste reden is de financiële nood waarin gezinnen verkeren in het vrijwel failliete land.

SOS Kinderdorpen gaat om die reden de hulp in Griekenland vergroten. "De belangrijkste reden voor de uitbreiding is de financiële nood van een toenemend aantal Griekse gezinnen. Hierdoor voelt een groeiend aantal families zich genoodzaakt om bij SOS Kinderdorpen voor hulp aan te kloppen", zegt een woordvoerder.

Crisis
Onder invloed van de crisis is de financiële situatie van de Griekse bevolking de afgelopen 2 jaar verslechterd. De koopkracht daalde door toegenomen belasting, btw en loondaling. Daarbij komt dat de werkloosheid sterk stijgt.

"Wij vrezen voor de effecten van de crisis op de kinderen van Griekenland, op zowel korte als lange termijn. Wij zien een stabiele, veilige thuissituatie als belangrijkste basis voor kinderen om zich te kunnen ontwikkelen tot kansrijke volwassenen", volgens de hulporganisatie.

Economische zwakte
In de gesprekken met de gezinnen die aankloppen, wordt in meer dan 80 procent van de gevallen "economische zwakte" als reden voor de hulpvraag genoemd. Vaak spelen daarnaast factoren mee als gezondheidsproblemen of problemen van psychische aard.

Gerelateerde artikelen