Beurs18 mei '12 12:30

Grootste weekverlies op beurzen sinds november

Auteur: Arjan Meesterburrie

De Europese beurzen blijven dalen door de zorgen om Griekenland en Spanje. Ze stevenen daarmee af op het grootste weekverlies sinds november 2011.

Beleggers durven nauwelijks nog risico's te nemen vanwege de politieke onzekerheid in Griekenland en de financiële problemen in Spanje. De AEX-index noteerde aan het einde van de ochtend 0,7 procent lager op 288,34 punten.

De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tot 1,2 procent. In Madrid verloor de beurs 0,15 procent.

Spaanse banken op winst
Ondanks de massale kredietverlaging lieten de Spaanse banken winsten zien. Santander, de grootste bank van Spanje, steeg 2,2 procent en BBVA won 3,2 procent. De noodlijdende Spaanse bank Bankia klom zelfs bijna 19 procent.

De grotendeels genationaliseerde bank verloor donderdag nog ruim 14 procent op berichten dat klanten hun geld weghaalden.

Kredietbeoordelaar Moody's heeft 16 Spaanse banken een lagere kredietwaardering gegeven. Volgens Moody's zijn de verlagingen het gevolg van de recessie in Spanje en de al eerder verlaagde kredietwaardigheid van de Spaanse overheid.

Randstad grootste daler in AEX
In de AEX voerde Randstad de dalers aan met een verlies van 2,6 procent. PostNL volgde op de voet met een verlies van 2,4 procent.

DSM verloor 1,5 procent. Het chemiebedrijf neemt Ocean Nutrition Canada over, een leverancier van gezonde vetten.

Gerelateerde artikelen