Crisis slaat toe in het vakantiewerk
Slaat de crisis nu ook al toe in het aanbod van vakantiewerk? Hoe kun je als scholier dan extra zakgeld verdienen? Of zoeken de scholieren op de verkeerde plek naar vakantiewerk?
Zoeken ze überhaupt wel? FNV Jong komt vandaag met een onderzoek, waaruit blijkt dat werkgevers wel degelijk minder vakantiewerk te bieden hebben. Ook zouden jongeren helemaal niet zo gretig zijn in hun zoektocht naar werk.
'Laat maar'
Waarom is het dit jaar moeilijker om vakantiewerk te vinden? Voorzitter FNV Jong Dennis Wiersma antwoordde woensdag op BNR: "Het is moeilijker omdat jongeren heel veel berichten over de economie horen. Dat het slecht gaat en dat er veel mensen werkloos zijn. Dat ontmoedigt een beetje om überhaupt nog te gaan zoeken. We zien in de cijfers terug dat jongeren zeggen 'laat maar'."
Wiersma vindt het te kort door de bocht om te zeggen dat jongeren simpelweg te snel opgeven. "Misschien dat het ook minder makkelijk gaat. In deze tijden vind je vooral een baan via je netwerk. Want als je gewoon een brief stuurt, beland je op de stapel en wordt het allemaal wat lastiger. Met vakantiewerk werkt het ook zo. De jeugdwerkloosheid is niet voor niets zo hoog. Dat werkt door op het vakantiewerk."
'Nu écht een baan'
Uit het onderzoek van FNV Jong blijkt dat bijna de helft van de jongeren zegt niet op zoek te gaan naar vakantiewerk. Maar als er geen werk is, kunnen ze ook moeilijk gaan zoeken, toch? "Dat klopt zeker", zei Wiersma. "Dat is ook opvallend. Je ziet een grote splitsing in de categorie 13-19 jaar en en 20-29. Met name die jonge mensen vinden nog wel vrij snel een baantje. Dan gaat het vaak om de makkelijke arbeid, zoals bollen pellen in de land- en tuinbouw. Maar de groep daarboven zoekt vooral een fulltime baan. Die heeft een opleiding afgemaakt en wil nu wel eens aan het werk. Die groep is groter dan in voorgaande jaren. Die is vaak tijdens de crisis langer op school gebleven en wil nu écht een baan."