Beurs20 aug '12 17:58Aangepast op 20 aug '12 18:19

Vreugde over ECB voorbij

Auteur: Marjan van den Berg

Verliezen maandag op de Europese beurzen. Beleggers waren teleurgesteld dat de Europese Centrale Bank speculaties over een mogelijke interventie op de obligatiemarkten niet heeft bevestigd.

Daarmee is de hoop voorlopig vervlogen dat de ECB overgaat tot het opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden.

De AEX-index verloor 0,6 procent en sloot op 333,85 punten. De MidKap-index klom 0,2 procent naar 514,70 punten.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,5 procent.

Staatsleningen
Het Duitse blad Der Spiegel meldt dat de ECB overweegt om een soort maximum te stellen aan de rentes die zwakke eurolanden moeten betalen op staatsleningen. Als deze grens wordt overschreden, zou de centrale bank kunnen ingrijpen. Maar een woordvoerder van de ECB noemt het bericht "misleidend".

De Bundesbank blijft tegen het opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden. Volgens de Duitse centrale bank moeten zulke besluiten door de politiek worden genomen en niet door centrale banken.

Uitschieters
De Europese financiële aandelen hadden het moeilijk. In Parijs verloren Société Générale en Crédit Agricole tot 4,5 procent. Deutsche Bank en Commerzbank zakten tot 2 procent. ING daalde 1,8 procent en Aegon leverde 3,1 procent in.

Heineken (+1,6%) was de grootste stijger in de AEX. De bierbrouwer, die later deze week de kwartaalresultaten bekend zal maken, heeft zijn bod op het belang van branchegenoot Frasier & Neave (F&N) in Asian Pacific Breweries (APB) verhoogd.

Euro, olie
De euro was 1,2345 dollar waard, tegen 1,2314 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 95,91 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent duurder.

Gerelateerde artikelen