Beurs8 mrt '12 21:55Aangepast op 8 mrt '12 22:31

Griekse deal zo goed als rond

Auteur: Bart Tuinman

De Griekse deal is zo goed als rond. Bijna 95 procent van de betrokken investeerders werkt mee aan de afgesproken schuldenverlichting voor Griekenland. Daarmee zou het schuldenplan kunnen worden afgerond.

Een Griekse hooggeplaatse ambtenaar heeft dat gezegd. "En de reacties kwamen toen nog steeds binnen", vertelde hij erbij.Een andere bron sprak van een deelname van ruim 85 procent. Eerder werd gemeld dat 75 procent van de investeerders zich hadden gemeld. Griekenland zelf mikt op een deelname van minstens 90 procent van de schuldeisers.

Minimum
Griekenland heeft daarnaast een minimum gesteld om de Griekse schuldenruil door te laten gaan: 75 procent. Als dat aantal gehaald is kunnen tegenstribbelende schuldeisers gedwongen worden om alsnog mee te doen.

Deadline
Voor vanavond 21.00 moeten zich voldoende schuldeisers hebben gemeld om een grote Griekse schuldsanering mogelijk te maken. Onder de 32 partijen die willen deelnemen aan de schuldsanering bevinden zich grote namen als Allianz, BNP Paribas, Deutsche Bank, Dexia, Commerzbank, ING, KBC, RBS, Société Générale en Unicredit. Het resterende bedrag komt onder meer van Griekse banken en pensioenfondsen.

Claims
De obligatieruil moet de schulden van Griekenland aan private investeerders met 107 miljard euro verlagen. De claims van banken, verzekeraars, hedgefondsen en andere investeerders bedragen momenteel ongeveer 206 miljard euro.

De investeerders krijgen door het akkoord nieuwe obligaties, die ruim de helft minder waard zijn dan hun oorspronkelijke leningen aan Griekenland. Doordat de rente op de obligaties lager is en de looptijd van de nieuwe leningen langer, loopt de totale afschrijving op tot circa 75 procent.

Meevaller
Vandaag werd ook bekend dat het Duitse elektronicaconcern Siemens de Griekse schatkist spekt met tientallen miljoenen. Het bedrijf investeert dit jaar bovendien ook nog eens minstens 100 miljoen in het land. Siemens en Griekenland zijn dat overeengekomen in een regeling ter schikking van een oude omkoopaffaire.

Wall Street
Ook de beurzen profiteerden van de positieve berichten. Op Wall Street stonden de beurzen overtuigend op winst. Optimisme over het slagen van de schuldenruil verdreef de zorgen over een mogelijk bankroet van Griekenland.

Gerelateerde artikelen