Beurs28 aug '12 12:11

Beurzen geven terrein prijs

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Europese beurzen gaven dinsdag terrein prijs. Een verlaging van de groeiverwachtingen in Japan wakkerde de bezorgdheid over de economische vooruitzichten aan.

Daarnaast bleven beleggers voorzichtig in afwachting van de bijeenkomst van centrale bankiers later deze week. "De omzetten op de beurzen liggen zowel in Europa als de Verenigde Staten op de laagste niveaus van het jaar. Dit geeft aan hoe afwachtend de stemming is. Op de obligatiemarkt is het ook heel rustig en het cijferseizoen is zo goed als afgelopen. We wachten allemaal op wat de centrale banken gaan doen. In Europa is het daarbij van belang of het Duitse constitutionele hof op 12 september het noodfonds ESM zal goedkeuren", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent lager op 330,42 punten. De MidKap-index zakte 0,7 procent tot 502,27 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,4 procent. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, daalde de FTSE 100-index 0,1 procent.

AEX
De AEX kende 21 dalers en vier stijgers. Postbezorger PostNL stond onderaan met een verlies van 1,9 procent. Chipmachinefabrikant ASML volgde met een min van 1,5 procent. Grootste stijger was luchtvaartconcern Air France-KLM met een plus van 2,8 procent.

Ordina won 0,9 procent. De automatiseerder wist het verlies in de eerste helft van dit jaar flink terug te dringen dankzij lagere reorganisatiekosten. Volgens Ordina blijven de markten waarin het bedrijf opereert wel onzeker, zowel in Nederland als in België.

Op de lokale markt steeg D.E Master Blenders 2,6 procent. Het koffie- en theebedrijf heeft afgelopen boekjaar dankzij prijsstijgingen een hogere omzet geboekt. De winst daalde mede door kosten die werden gemaakt voor de afsplitsing van moederbedrijf Sara Lee tot 118 miljoen euro. De boekhoudfraude in Brazilië drukte de winst met 3 miljoen euro.

Crédit Agricole
In Parijs won Crédit Agricole 1,2 procent. De Franse bank heeft in het tweede kwartaal veel last gehad van de economische problemen in Zuid-Europa. Door forse afschrijvingen en tegenvallende prestaties in Griekenland en Italië daalde de winst met bijna 70 procent. De bank verwacht binnenkort overeenstemming te bereiken over de verkoop van de Griekse dochteronderneming Emporiki.

Euro
De euro was 1,2554 dollar waard, tegen 1,2515 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 96,18 dollar per vat en Brentolie werd 0,3 procent duurder op 112,57 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen