Beurs28 aug '12 09:14Aangepast op 28 aug '12 09:45

AEX begint met verlies

Auteur: Anne-Greet Haars

De beurs in Amsterdam is dinsdag met verlies begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden lager. De bezorgdheid over de economische vooruitzichten zette de stemming onder druk.

Daarnaast bleven beleggers voorzichtig in afwachting van de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole later deze week.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,8 procent lager op 329,66 punten. De MidKap-index zakte 0,6 procent tot 502,92 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,8 en 0,7 procent. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, daalde de FTSE 100-index 0,4 procent.

Dalers
In de AEX gingen alle 25 fondsen omlaag. Navigatiebedrijf TomTom was de grootste daler met een verlies van 2,2 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal volgde met een min van 2,1 procent. In de MidKap was bank en verzekeraar SNS Reaal de grootste verliezer met een min van 2 procent. Bouwbedrijf Heijmans ging aan kop met een plus van 0,4 procent.

Ordina
Ordina won 1,4 procent. De automatiseerder heeft in de eerste helft van dit jaar het nettoverlies flink zien teruglopen in vergelijking met een jaar eerder, geholpen door lagere reorganisatiekosten. Volgens Ordina blijven de markten waarin het bedrijf opereert wel onzeker, zowel in Nederland als in België.

Douwe Egberts
Op de lokale markt steeg DE Master Blenders 1,2 procent. Het koffie- en theebedrijf heeft afgelopen boekjaar dankzij prijsstijgingen een hogere omzet geboekt dan een jaar eerder. De winst daalde mede door kosten die werden gemaakt voor de afsplitsing van moederbedrijf Sara Lee tot 118 miljoen euro, tegen 267 miljoen euro een jaar eerder. De boekhoudfraude bij het Braziliaanse onderdeel drukte de winst met 3 miljoen euro.

In Parijs won Crédit Agricole 1,3 procent. De Franse bank heeft in het tweede kwartaal veel last gehad van de economische problemen in Zuid-Europa. Door forse afschrijvingen en tegenvallende prestaties in Griekenland en Italië daalde de winst met bijna 70 procent.

Valuta
De euro was 1,2483 dollar waard, tegen 1,2515 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 95,75 dollar per vat en Brentolie werd 0,5 procent duurder op 112,79 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen