Beurs23 jan '12 13:01Aangepast op 23 jan '12 15:30

Uitstel besluit tweede kerncentrale

Auteur: Bart Tuinman

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta zal plannen voor een tweede kerncentrale de komende 2 tot 3 jaar niet uitvoeren. Vorige maand besluit Delta nog de plannen met een half jaar uit te stellen.

De onderneming laat dit maandag weten aan de aandeelhouders. Het bedrijf stelde het traject om een vergunning te krijgen voor de tweede centrale met een half jaar uit waarbij de directeur Peter Boerma opstapte.

Voorlopig geen tweede centrale
Delta meldde maandag dat de afgelopen tijd is gebleken dat voorlopig geen kerncentrale kan worden gebouwd. Er is overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt met lage energieprijzen, zegt interim-directeur Frank Verhagen van Delta.

Diederik Samsom (Tweede Kamerlid van de PvdA) vindt de overcapaciteit reden niet nieuw, omdat deze informatie er al was. "De nieuwe reden die er bij is gekomen zijn de verslechterde omstandigheden voor kerncentrales. Ze krijgen het gewoon niet van de grond omdat het te duur is", aldus Samsom.

Geloof blijft
Delta blijft geloven in de voordelen van kernenergie zoals de lage kostprijs op lange termijn en de enorme reductie van het broeikasgas CO2. Een nieuwe kerncentrale zou op zijn vroegst pas in 2020 in gebruik worden genomen. Delta zal blijven investeren in nieuwe capaciteit om energie op te wekken. "Er zijn diverse opties die een kortere implementatie in tijd hebben dan kernenergie,".

onzekerheid
Het besluit tot uitstel is ook ingegeven door het slechte investeringsklimaat en onzekerheid over het beleid rond verhandelbare rechten voor uitstoot van het broeikasgas CO2.

Lees hier meer Beurs en Economie nieuws.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen