Beurs26 sep '12 11:20

Bankpasjes minder vaak geskimd

Auteur: BNR Webredactie

Het gaat de goede kant op met de aanpak van skimming, het illegaal kopiëren van bankpasjes. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken nam de schade door skimming in de eerste helft van dit jaar af met liefst 24 procent.

Skimmers hebben vooral last van de invoering van "het nieuwe pinnen". Daardoor staan in steeds meer winkels en horecabedrijven betaalautomaten waar je als consument je pas maar gedeeltelijk insteekt. Bij die automaten is het veel moeilijker om de magneetstrip te kopiëren.

Ook andere maatregelen, zoals het aanbrengen van een voorzetmondje op een automaat, maken skimmers het leven zuur. Ze richten hun aanvallen daarom steeds meer op parkeerautomaten en op onbemande tankstations. Al met al kostte skimming de banken in de eerste zes maanden van dit jaar 18,2 miljoen euro (was 24,1 miljoen).

Internetbankieren populair
De banken hebben tegelijkertijd meer last van fraude bij het internetbankieren. Tussen januari en juni ging het in totaal om 6200 incidenten, zegt Yvonne Willemse, fraude-expert van de NVB op BNR. Per geval bedroeg de schade meer dan vierduizend euro. Als klant krijg je dat bedrag in de meeste gevallen van de bank terug. Wel stelt die altijd een onderzoek in, ook om vast te stellen of een klant niet zelf nalatig is geweest.

Internetbankieren wint nog altijd aan populariteit. Inmiddels handelt vier op de vijf Nederlanders via het web zijn bankzaken af. Daarbij gaat het om 3 miljard transacties, met een totale waarde van 3200 miljard euro.

Klik op de gele balk boven dit artikel om het interview met Willemse over fraude bij het internetbankieren te beluisteren.

Gerelateerde artikelen