Beurs16 okt '12 06:30Aangepast op 16 okt '12 09:21

De kool is het sop nog wel waard

Auteur: Thijs Baas

Het gebruik van steenkool voor de opwekking van stroom neemt weer toe. Dat meldt het Financieele Dagblad vanochtend op basis van gegevens van het Europees Energie Agentschap.

Het gebruik van kolen is gestegen met ruim 10 procent, meldt de krant. De belangrijkste oorzaak is volgens FD-redacteur Gijs den Brinker dat kolen de laatste jaren steeds goedkoper zijn geworden, vooral doordat de Verenigde Staten steeds minder kolen verstoken. "Gas is in de Verenigde Staten spotgoedkoop geworden. Die goedkopere kolen komen vervolgens op de wereldmarkt."

Wereldmarkt
De CO2-prijs staat nu laag en door de lage prijs van emissierechten van broeikasgassen is er nauwelijks een financiële belemmering om kolen te stoken. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg het gebruik van kolen in Nederland met 15 procent. "De Europese Commissie heeft om de klimaatdoelen te halen een emissieplafond ingesteld voor de uitstoot van CO2. Als energiebedrijven meer uitstoten moet er elders minder worden uitgestoten", zegt Den Brinker.

Emissierechten
Maar intussen is er een overschot aan emissierechten. "Binnen de EC wordt heftig gediscussieerd over hoe er minder emissierechten moeten komen. De verwachting is dat de prijsdaling van de kolen nog wel een aantal jaren aanhoudt. Amerika gebruikt nog veel minder kolen. En kolen kunnen ze wel exporteren en dat gaat bij gas aanzienlijk lastiger."

Of de energievoorziening ook een punt van discussie is tijdens de huidige formatie, dat kan Den Brinker niet met zekerheid zeggen. "Ik denk dat er wel over gedebatteerd wordt. De extra belasting op kolen staat nog steeds. De VVD vindt dat het aan de energiebedrijven is hoe ze energie willen opwekken."

Zigzagbeleid
Op dit moment is de prijs heel erg laag en zijn kolen veel te goedkoop, meent ook Joris Thijssen van Greenpeace. "Toen de Duitsers besloten geen kernenergie meer te gebruiken hebben ze een plan gemaakt, de Energie Wende. Op de korte termijn zullen ze iets meer kolen verstoken, maar op de langere termijn vindt in Duitsland nu echt de doorbraak naar schoon plaats."

En daar kan Nederland zich maar beter bij aansluiten, zegt Thijssen. "In Nederland is het zonneklaar waar het misgaat. De afgelopen tien jaar hebben de verschillende kabinetten een zigzagbeleid gevoerd op het gebied van duurzame energie. Dat heeft ervoor gezorgd dat duurzame energie in Nederland nauwelijks van de grond is gekomen."

Prijsstijging
Tien maanden geleden voorspelde het Internationaal Energie Agentschap een enorme toename van de prijs van kolen, herinnert D66-europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy zich. "Dus het feit dat de prijs nu erg gedaald is geeft alleen maar aan welke enorme veranderingen we zien in de energiewereld. Het is vooral wachten op de grote doorbraak van duurzame energie."

"De vraag is niet óf, maar wanneer de doorbraak van duurzame energie plaatsvindt. Het enige wat we zeker weten is dat duurzame energie uiteindelijk veel goedkoper zal zijn. Het is wachten op de grote doorbraak. Die kunnen we bewerkstelligen door het vervuilen van de CO2-uitstoot op een juiste manier in de prijs terug te laten komen. Ik ben voorstander van het verhogen van de kolenprijs."

"Kolen concurreren met gas en de gasprijs is in Europa gekoppeld aan de olieprijs en dat is in de VS niet zo. We kunnen ook in Europa naar een systeem waarbij de gasprijs niet meer gekoppeld is aan de olieprijs, maar aan wat er beschikbaar is op de markt. Dan gaat de prijs waarschijnlijk ook omlaag en dat zou een manier kunnen zijn om het gebruik van kolen omlaag te krijgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen