Beurs28 nov '11 16:21

ECB koopt opnieuw meer obligaties

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Centrale Bank heeft vorige week staatsobligaties ter waarde van 8,58 miljard euro van de eurolanden opgekocht.

Daarmee heeft de centrale bank opnieuw meer obligaties gekocht dan de week ervoor. Vorige week verdubbelden de aankopen bijna ten opzichte van de voorgaande week, tot 7,99 miljard euro. In totaal heeft de ECB, sinds mei 2010, voor 203,5 miljard euro aan obligaties uit de markt gehaald.

De bank maakt niet bekend van welke landen de obligaties zijn opgekocht. Er wordt aangenomen dat de bank zich vooral richt op Italië en Spanje. De aankopen waren de afgelopen weken nog altijd aanzienlijk beperkter dan in de eerste 4 weken na de beslissing om ook Spaanse en Italiaanse obligaties uit de markt te halen.

Door de aankopen wil de ECB de handel in de obligaties van probleemlanden aan de gang houden. Op die manier zal de rente op die schuldpapieren niet uit de hand lopen.

De druk op de ECB om op grote schaal aankopen te doen, is de afgelopen weken sterk toegenomen. Voorstanders zeggen dat op die manier een einde kan worden gemaakt aan de onrust op de financiële markten. Vorige week lagen de rentes op Spaanse en Italiaanse obligaties onverminderd op onhoudbaar hoge niveaus. Daarnaast ging het rendement op Belgische obligaties sterk omhoog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen