Beurs3 apr '12 10:54

Nieuw record werkloosheid Spanje

Auteur: Fleur de Bruijn

Spanje heeft een nieuw werkloosheidsrecord gebroken. In maart waren ruim 4,75 miljoen Spanjaarden werkloos, het hoogste aantal sinds het begin van de registratie in 1996.

Het aantal werklozen steeg vorige maand met 0,82 procent vergeleken met de voorgaande maand. Het is al de achtste achtereenvolgende maand dat de werkloosheid toeneemt, aldus het ministerie van Werk en Sociale Zekerheid dinsdag.

Recessie
De belabberde cijfers komen door de recessie in Spanje, de op drie na grootste economie van de eurolanden. De economie klapte in 2008 in elkaar door een vastgoedcrisis. Dit jaar krimpt de economie naar verwachting met 1,7 procent.

Vertrouwen
Sinds maart 2011 hebben 417.198 Spanjaarden hun baan verloren. Dat is over deze periode een stijging van 9,63 procent. Deze situatie is onbevredigend, zei staatssecretaris voor Werkgelegenheid Engracia Hidalgo.

“Daarom is het nodig vertrouwen en flexibiliteit te creëren voor bedrijven.''

Nog hoger
Eind vorig jaar publiceerde het Spaanse Nationale Instituut voor de Statistiek een nog hoger aantal werklozen, 5,27 miljoen. Het instituut hanteert andere maatstaven.

Verder oplopen
Bijna 23 procent van de beroepsbevolking was eind vorig jaar werkloos. De Spaanse regering van premier Mariano Rajoy vreest dat het percentage dit jaar oploopt tot ruim 24 procent.

Gisteren werd al bekend dat de werkloosheid in de eurozone in februari is opgelopen tot 10,8 procent van de beroepsbevolking. In januari was dat nog 10,7 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen