Beurs23 dec '12 15:35

UBS knoeide met rente op franc

Auteur: Fleur de Bruijn

De Zwitserse bank UBS, vorige week fors beboet voor fraude met de Liborrente, manipuleerde niet alleen de rente bij de handel in Amerikaanse dollars, Britse ponden en Japanse yens maar ook bij de Zwitserse franc.

Dat schrijft de Zwitserse krant Le Matin op basis van het onderzoek dat het Amerikaanse ministerie van Justitie uitvoerde rond de rentefraude.

Volgens de krant is er bewijs dat handelaren van UBS al sinds 2001 rommelden met de rentes.

Boete van toezichthouders
De bank kreeg vorige week een boete van omgerekend 1,2 miljard euro
van toezichthouders in eigen land, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Amerikaanse toezichthouders dienden ook aanklachten in tegen UBS Securities Japan omdat vermoedt wordt dat de bank daar honderden miljoenen dollars verdiende met minieme aanpassingen van rentetarieven.

Ideale rentes
"Dat geldt ook voor de activiteiten in Zwitserland, waar de divisie die handelt in staatsobligaties elke dag staatjes afgaf met de voor UBS ideale rentes'', aldus Le Matin. De krant bekritiseert de Zwitserse toezichthouder op de financiële sector Finma, die niet verder zou hebben teruggekeken dan 2007.

Ook de Zwitserse centrale bank moet het ontgelden, omdat die niet bekendmaakte hoe groot de schade is die UBS de Zwitserse economie berokkende met het gesjoemel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen