Beurs6 jan '12 14:11

Hongarije wil snel geld zien

Auteur: BNR Webredactie

Hongarije zit ernstig verlegen om geld. Het land wil zo snel mogelijk een akkoord met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds over noodsteun.

Dat zei de Hongaarse premier Viktor Orbán na crisisoverleg met verschillende ministers en de president van de Hongaarse centrale bank Andras Simor.

'Regering heeft alles gedaan'
"De regering en de centrale bank zijn het met elkaar eens dat een snel akkoord met het IMF en de EU in het belang is van de economie. De regering heeft alles gedaan om de onderhandelingen zo snel mogelijk te laten aanvangen en af te kunnen ronden'', aldus Orbán.

Dagelijks overleg
Om de onrust rond Hongarije en de sterke waardedaling van de Hongaarse forint tegen te gaan, gaat volgens Orbán de centrale bank dagelijks overleg voeren met het ministerie van Economische Zaken. Dat moet het vertrouwen in de forint helpen herstellen, aldus Orbán.

Kritiek
Hongarije heeft voor financiële steun aangeklopt bij het IMF en de EU. Maar vanwege de kritiek op het beleid van Orbán zijn die gesprekken vastgelopen. Zo wil Orbán de onafhankelijkheid van de centrale bank aan banden te leggen omdat hij kritiek heeft op het monetaire beleid. De premier gaf vrijdag aan deze plannen voor de positie van de centrale bank niet te willen wijzigen.

Leningen
Hongarije gaat gebukt onder een grote staatsschuld en de forint is sinds de zomer met een vijfde in waarde gedaald tegenover de euro. Het land heeft grote moeite om voldoende financiering binnen te halen om aan zijn verplichtingen te voldoen. Deze week haalde Hongarije veel minder geld op met de veiling van staatsleningen dan was gehoopt. Bovendien liep de rente op de leningen sterk op.

In 2008 kreeg Hongarije al een noodkrediet van 20 miljard euro van het IMF om het land voor een faillissement te behoeden.

The Friday Move
Vrijdagmiddag om 16.00 uur begint het BNR-programma The Friday Move alvast met wat morele steun aan Hongarije. We zenden live uit vanaf het EK Allround-schaatstoernooi.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen