Beurs5 apr '12 13:10

Spaanse rente stijgt hard

Auteur: Harmen Simon Teunis

De rente op Spaanse obligaties is donderdagochtend weer sterk gestegen. Het rendement op de tienjarige Spaanse staatsleningen steeg tot 5,86 procent; het hoogste punt sinds december 2011.

De rente op de Spaanse obligaties stond aan het begin van de week nog op circa 5,4 procent. Woensdag nam het rendement door een moeilijke veiling van Spaans staatspapier al toe tot 5,7 procent. De belangrijkste oorzaak is de onzekerheid over de financiële toekomst van het land.

Overheidstekort
Beleggers maken zich zorgen over de mogelijkheden van de Spaanse regering om het overheidstekort drastisch aan te pakken. Die vrees vertaalt zich in een hogere rente op de obligaties van Spanje. Een stijgende rente geeft aan dat de waarde van die schuldpapieren daalt.

Italië
Ook de Italiaanse rente ging donderdag verder omhoog, tot 5,5 procent. Woensdag lag het rendement op de tienjarige Italiaanse leningen nog rond 5,4 procent.

De Spaanse en Italiaanse rentes liggen nog niet op het niveau dat in november op het dieptepunt van de schuldencrisis werd gehaald. Het rendement op Spaanse leningen klom toen tot 6,7 procent. De Italiaanse rente piekte die maand op 7,4 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen