Beurs13 mei '11 11:39

Economische vooruitzichten EU beter

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De economische vooruitzichten voor de Europese Unie zijn nu beter dan in de herfst van vorig jaar nog werd gedacht. De economische groei komt dit jaar naar verwachting uit op 1,75 procent en volgend jaar in de buurt van de 2 procent. Dat rapporteerde de Europese Commissie vrijdag in zijn voorjaarsraming.

De betere perspectieven voor Europa worden gedragen door betere vooruitzichten voor de wereldeconomie, dit wordt ondersteund door het bedrijfsleven.
Infatie
De oplopende inflatie, gedreven door de hoge grondstofprijzen, blijft wel een punt van zorg. Naar verwachting komt de inflatie dit jaar uit op gemiddeld 3 procent voor de hele Europese Unie en op 2,5 procent voor de landen die de euro voeren. Volgend jaar zouden de inflatie wat dalen naar respectievelijk 2 procent en 1,75 procent.
Arbeidsmarkt
Voor de arbeidsmarkt rekent Brussel ook op een lichte verbetering. Het werkloosheidscijfer zou met 0,5 procentpunt zakken tot 9 procent in de EU en 9,75 procent in de eurozone. Voor de overheidstekorten wordt gerekend op een daling tot ongeveer 3,75 procent van het BBP. “De vooruitzichten voor de verschillende lidstaten blijven sterk uiteen lopen'', wordt daarbij opgemerkt.
Economisch herstel zet door
Eurocommissaris Olli Rehn van Monetaire zaken zei dat de belangrijkste boodschap is dat het economische herstel in Europa solide is en doorzet, “ondanks recente externe turbulentie en spanningen rond overheidsschulden''. De overheidstekorten nemen wel duidelijk af. Het is volgens Rehn nu zaak het herstel te kapitaliseren en te laten vertalen naar meer banen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen