Beurs6 sep '12 16:06Aangepast op 6 sep '12 17:22

Wall Street vrolijk na ECB-besluit

Auteur: Mijke Hurkx

In New York zijn de Amerikaanse beurzen donderdag hoger geopend. Het nieuws dat ECB-president Draghi heeft besloten in te grijpen op de obligatiemarkt is positief ontvangen, "maar vooral de arbeidscijfers vielen goed".

Alle ogen waren gericht op ECB-president Mario Draghi, die tijdens een toelichting op het rentebesluit liet weten dat de Europese Centrale Bank (ECB) zal ingrijpen op de obligatiemarkt door onder voorwaarden staatspapier op te kopen. "Er komt een hele lading nieuws over Wall Street heen momenteel en dat wordt in Amerika positief opgevangen", zegt Gerben van der Marel,  FD-correspondent en BNR's beursanalist in New York.

Dow Jones
De Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel 0,9 procent hoger op 13.162 punten. De brede S&P 500 klom 0,8 procent tot 1415 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,9 procent tot 3096 punten.

Groei Amerikaanse werkgelegenheid
"Het is niet persé zo dat de markten hoofdzakelijk reageren op de opkopen op de obligatiemarkt", zegt Van der Marel. "De euro daalt licht. De Amerikanen zijn vooral goedgestemd door de cijfers over de arbeidsmarkt."

Uit cijfers van salarisstrookverwerker ADP bleek daarnaast dat de werkgelegenheid in de Amerikaanse private sector in augustus met 201.000 banen is gegroeid. De banengroei viel hoger uit dan verwacht. Economen hadden gerekend op 140.000 nieuwe banen.

De cijfers van ADP lopen vooruit op de cijfers over de arbeidsmarkt die de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. "Er zijn minder uitkeringsaanvragen binnengekomen. De Amerikanen hebben last van Europa, en toch dit lichtpuntje. Morgenvroeg komt het belangrijkste arbeidscijfer, namelijk de officiele arbeidscijfers van het ministerie van Arbeid."

Effect verkiezingen op de beurs
De verkiezingsstrijd in de VS heeft een enorme invloed op de beurzen, zegt Van der Marel. "De verkiezingen in de VS draaien om de economie en worden op de voet gevolgd door beleggers." Op dit moment is de conventie van de Democraten aan de gang. "Mogelijk wordt die overschaduwd door de nieuwe arbeidscijfers. Wellicht de belagrijkste cijfers in aanloop naar de verkiezingen.

Hoe positief de speech van Obama vannacht ook wordt, wanneer de cijfers niet positief zijn, besmeurt dat zijn speech. Vallen ze mee? Volle kracht vooruit voor Obama, de campagne tot nu toe gaat erg goed", aldus Gerben van der Marel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen