Beurs29 mrt '12 12:27

Daling beurzen gaat door

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese beurzen gingen donderdag voor de derde dag op rij omlaag. De omzetten op de beurzen waren daarbij beperkt.

Beleggers bleven bezorgd over de staat van de wereldeconomie en besloten hun winsten te verzilveren na een sterk beurskwartaal.

"Het is een heel flauwe markt. Vooral in Amsterdam, waar de beurs in het afgelopen kwartaal sterk is achtergebleven bij de Duitse DAX. Verder doen oliegerelateerde aandelen het slecht door het gaslek van het Franse Total. Dat straalt af op de gehele sector", aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 324,02 punten. De MidKap-index zakte 0,6 procent tot 542,05 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,7 en 0,8 procent.

Vertrouwen
Op macro-economisch vlak bleek dat het vertrouwen van producenten en consumenten in de economie van de eurozone in maart licht is gedaald. In de gehele EU nam het vertrouwen sterker af. Met name in de sectoren industrie en bouw daalde het vertrouwen. Consumenten en mensen in de dienstensector kregen juist iets meer vertrouwen in de economie.

Italiaanse obligaties
Italië haalde donderdagochtend acht miljard euro op met de veiling van obligaties. De rente op de 10-jarige obligaties zakte daarbij tot 5,24 procent. Dat is het laagste niveau sinds augustus 2011.

Spanje
Beleggers hielden hun blik ook gericht op Spanje. De Spaanse vakbonden houden donderdag een algemene staking tegen de hervormingen van de arbeidsmarkt. Daarnaast zal de Spaanse regering vrijdag de bezuinigingsplannen bekendmaken.

H&M
Hennes & Mauritz zakte in Stockholm meer dan 5 procent. De Zweedse modeketen heeft de winst in het afgelopen kwartaal minder hard zien toenemen dan verwacht door verstrekte kortingen en gestegen kosten. H&M liet eerder al weten dat 2012 een moeilijk jaar zou worden wegens zwakke economische omstandigheden.

Roche
In Zürich verloor Roche 1,5 procent. Het Zwitserse farmacieconcern heeft zijn bod op het Amerikaanse Illumina verhoogd naar 51 dollar per aandeel. Roche maakte op 27 januari een bod van 44,50 dollar per aandeel bekend. Het bestuur van Illumina bestempelde dat bod als te laag.

Stijgers/dalers
In de AEX voerde PostNL de stijgers aan met een winst van 0,8 procent na een positief rapport van ING. Analisten van ING Equity Research zijn het volgen van het aandeel PostNL begonnen met een buy-advies. Het aandeel biedt volgens ING een aantrekkelijk rendement. Vastgoedbedrijf Corio was de grootste daler met een min van 1,9 procent na een negatief analistenrapport van Goldman Sachs.

Euro
De euro was 1,3290 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 105,01 dollar per vat en Brentolie stabiliseerde op 124,17 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen