Beurs7 aug '12 15:49Aangepast op 8 aug '12 11:51

FNV bekritiseert banenreductie FNV

Auteur: Anne-Greet Haars

FNV Bondgenoten gaan niet akkoord met het schrappen van 400 Nederlandse banen door DSM. Het ontslaan van werknemers is volgens de vakbond een paniekreactie die bedoeld is om besluitvaardig over te komen bij de aandeelhouders.

Er is sprake van overkill, aldus de vakbond dinsdag in een reactie op de kwartaalcijfers van DSM en de aangekondigde ontslagen wereldwijd. FNV Bondgenoten wil op korte termijn een gesprek met DSM over de personeelsreductie.

Incidenteel
“Ik heb de cijfers goed bekeken en ik heb gezien dat deze winstterugval ook vooral te maken heeft met incidentele baten en lasten”, vertelt Henk van Rees, bestuurder van FNV Bondgenoten, dinsdag op BNR. “Het gaat best goed met DSM, met uitzondering van één onderdeel. In de breedte gaat het best goed, daarom vinden wij dit een korte termijnreactie”,

Misbruikt
“Wat nu gebeurt is dat de kwartaalcijfers misbruikt worden richting de aandeelhouders om een goede beurt te maken”, vervolgt Van Rees.

“Omdat je een neergaande lijn hebt in deze cijfers, die vertekend zijn, worden deze gehanteerd om er een sanering doorheen te drukken. En dat terwijl de plannen voor het schrappen van deze banen nog handen en voeten gegeven moet worden. Dat betekent dat je 6000 mensen in Nederland in onzekerheid brengt."

Niet netjes
“We zitten nu nog in een vakantieperiode. Ik vind het qua timing richting de werknemers niet netjes en dat zal ik binnenkort duidelijk maken aan de top van DSM”, zegt Van Rees.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen