Beurs12 dec '11 11:02

Commissie: banken op de goede weg

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse banken hebben "behoorlijke stappen'' gezet bij het uitvoeren van de gedragscode die zij zelf in september 2009 hebben opgesteld, ziet de commisise Code Banken.

Maar de commissie, die moet toezien op naleving van de code, concludeert ook dat voor een herstel van het vertrouwen in banken meer nodig is dan een goed "rapportcijfer'' van deze commissie.

Grote, kleine banken
In het overgrote deel van de banksector is de invloed van de code duidelijk merkbaar, aldus de commissie. Grotere banken zijn gemiddeld iets verder dan kleinere bij het nakomen van de afspraken over risicobeheer, het centraal stellen van de klant en verantwoord beloningsbeleid. In een tussenrapport in september meldde de commissie al dat banken zich redelijk aan de afspraken houden over de beloning van de top.

Vertrouwen
De code is vooral bedoeld om het vertrouwen in de sector te herstellen. Dat heeft een flinke knauw gekregen doordat door de kredietcrisis duidelijk werd dat banken producten hadden ontwikkeld die wel goed waren voor hen zelf, maar niet per se voor de samenleving. Ook de enorme bonussen voor de top zetten kwaad bloed.

Om het vertrouwen terug te winnen, moeten banken actiever de dialoog aangaan met de samenleving, vindt de commissie. De top van de sector moet daarvoor de verantwoordelijkheid nemen.

Gerelateerde artikelen