Beurs2 dec '11 14:51Aangepast op 2 dec '11 16:23

Banenrapport VS lijkt beter dan het is

Auteur: BNR Webredactie

De werkloosheid in de VS bleek vrijdag fors gedaald, tot 8,6 procent. Maar een groot deel van die daling komt doordat mensen niet langer op zoek zijn naar werk.

Het werkloosheidspercentage van 8,6 procent is het laagste in twee jaar. Toch viel de banengroei licht tegen. In november kwamen er exclusief de landbouwsector 120.000 banen bij.

Volgens Joost Leenders, econoom bij BNP Paribas, is de sterke daling vooral te wijten aan ontmoedigde mensen op de arbeidsmarkt.

"Heel veel mensen zijn niet meer op zoek naar een baan. Dan worden ze niet meer meegeteld, dus dan gaat het werkloosheidscijfer wel naar beneden," aldus Leenders tegen BNR.

De participatiegraad, het aandeel van de beroepsbevolking in de totale bevolking, daalde volgens de nieuwste cijfers dan ook verder in november, van 64,2 naar 64 procent.

Leenders: "Dat is het laagste cijfer in decennia. Als die niet zo was gedaald de afgelopen maanden zat je met de werkloosheid nu nog ver boven de 9 procent, tegen de 10 aan. Het is een soort verborgen werkloosheid".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen