Beurs8 aug '12 10:41Aangepast op 8 aug '12 13:45

Update | Franse centrale bank voorziet recessie

Auteur: Fleur de Bruijn

De Franse economie zal in het derde kwartaal voor het tweede achtereenvolgende kwartaal krimpen.

Dat voorspelde de Franse centrale bank woensdag. De bank voorziet voor het derde kwartaal een achteruitgang met 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Recessie
Eerder voorspelde de Banque de France een vergelijkbare krimp voor het tweede kwartaal. Als die prognoses uitkomen is er, met twee achtereenvolgende kwartalen met economische krimp, sprake van een recessie. De krimp in het tweede kwartaal was de eerste keer dat de Franse economie kromp sinds 2008.

Het Franse statistiekbureau publiceert de eerste schattingen van de economische ontwikkelingen in het tweede kwartaal volgende week dinsdag.

Eind juni voorspelde het Franse statistiekbureau Insee nog dat de Franse economie dit jaar langs de rand van de recessie scheert, maar dat het land waarschijnlijk net aan de goede kant van de score blijft.

Uitgavenplafonds
De Franse economie heeft de problemen van de schuldencrisis tot en met begin dit jaar zonder economische krimp doorstaan. De Franse regering zag zich vorige maand wel gedwongen de verwachting voor de economische groei in heel 2012 te verlagen van 0,4 naar 0,3 procent. Die prognose komt overeen met de voorspelling die het IMF deed in juli.

De zeer zwakke economische groei kan de pogingen om het overheidstekort terug te dringen belemmeren. De Franse regering wil haar tekort eind volgend jaar hebben teruggedrongen van 4,5 naar 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Vorige week werden daarom uitgavenplafonds ingesteld, die bijna alle ministeries verplichten hun uitgaven te verlagen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen