Beurs3 mei '12 09:55

Beurs opent met winst

Auteur: Thijs Baas

De Amsterdamse beurs is donderdag met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen kenden een hogere opening en hopen daarmee de koersverliezen van gisteren te compenseren.

En dat allemaal in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en een Spaanse obligatieveiling. In Amsterdam noteerde de AEX

Speciaalchemiebedrijf DSM won vandaag 1 procent in de AEX en maakte bekend dat het het Amerikaanse Kensey Nash voor 274 miljoen euro overneemt. Kensey Nash produceert onder meer regeneratieve geneesmiddelen. De overname moet de biomedische activiteiten van DSM versterken.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na handelsaanvang 0,5 procent hoger op 308,44 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 512,41 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,7 procent.

ECB-rente
De ECB maakt later op de dag vanuit Barcelona het rentebesluit bekend. Volgens economen zal de rente ongewijzigd blijven. Ook zal de centrale bank zijn opkoopprogramma van staatsobligaties niet verder uitbreiden. De ECB is de laatste tijd steeds meer onder druk komen te staan om met name Spaanse staatsobligaties op te kopen om zo de Spaanse rente te drukken.

In Parijs klom Société Générale ruim 2 procent. De Franse bank heeft in het eerste kwartaal de nettowinst met 20 procent zien dalen. De winstdaling viel echter lager uit dan analisten hadden voorzien.

BMW steeg in Frankfurt 2,8 procent. De eerstekwartaalcijfers van de Duitse automaker vielen aanzienlijk beter uit dan analisten hadden verwacht. ,,Met nieuwe records bij verkoop, omzet en winst hebben wij het beste eerste kwartaal in onze bedrijfsgeschiedenis gehad'', aldus topman Norbert Reithofer van BMW.

Lufthansa
Lufthansa zakte 2,1 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij gaat wereldwijd 3500 banen schrappen nadat het verlies in het eerste kwartaal verder is opgelopen. Het gaat vooral om administratieve functies.

Metro verloor 2,4 procent. De Duitse detailhandelaar belandde in het eerste kwartaal in de rode cijfers, vanwege terughoudende consumenten, prijsverlagingen en investeringen in zijn elektronicaketens Media Markt en Saturn.

Delhaize
In Brussel ging Delhaize meer dan 8 procent onderuit. Het Belgische supermarktconcern leed in het eerste kwartaal een verlies van 10 miljoen euro. Het negatieve resultaat is vooral te wijten aan kosten voor een reorganisatie van de Amerikaanse activiteiten.

De euro was 1,3157 dollar waard, nagenoeg evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 105,14 dollar per vat en Brentolie steeg 0,1 procent tot 118,31 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen