Beurs8 dec '11 12:18Aangepast op 8 dec '11 13:45

Beurzen in afwachting van EU-top

Auteur: BNR Webredactie

Met ingehouden adem wachten beleggers op de cruciale EU-top, die donderdagavond in Brussel begint. Ook het rentebesluit van de ECB levert spanning op.

De Europese beurzen noteerden donderdag overwegend licht hoger. "Het is wachten op de crisisplannen van de politiek en van de ECB. De aandelenmarkten blijven daarbij voorzichtig optimistisch en ook op de obligatiemarkten blijven de rentes redelijk liggen", zei fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

Voor de rest is er volgens hem weinig nieuws. "In Amsterdam wordt positief gereageerd op de reorganisatie bij TomTom.''

Index
De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 304,88 punten. De MidKap-index zakte echter 0,8 procent tot 463,64 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,3 en 0,6 procent.

Vanuit de hele wereld wordt de eurotop nauwlettend in de gaten gehouden. De Franse minister voor Europese Zaken, Jean Leonetti, waarschuwde voorafgaand aan de eurotop dat de euro kan ineenstorten en Europa uit elkaar valt als de politieke leiders niet snel een oplossing vinden voor de schuldencrisis. "De situatie is ernstig in de Europese Unie'', aldus de minister.

The Wall Street Journal schreef dat een aantal centrale banken in Europa zich voorbereidt op het mogelijke vertrek van landen uit de eurozone en op het uiteenvallen van de muntunie.

ECB
De centrale bank zal naar verwachting donderdagmiddag de rente verder verlagen met 25 basispunten tot 1 procent en nieuwe maatregelen aankondigen om de banken te helpen. Ook zal worden gelet op hints over een mogelijke uitbreiding van het inkoopprogramma van staatsobligaties.

Na sluiting van de Europese beurzen zal de Europese Bankenautoriteit (EBA) nog bekendmaken hoeveel kapitaal de banken moeten aantrekken om te voldoen aan de strengere kapitaaleisen.

Gerelateerde artikelen