Beurs4 dec '11 17:02

Beleggers wachten eurotop af

Auteur: BNR Webredactie

De financiële markten zullen komende week weer naar de Europese regeringsleiders kijken voor een uitweg uit de schuldencrisis.

Vrijdag staat een EU-top gepland die wordt gezien als cruciaal voor de toekomst van de euro. Beleggers zijn nog steeds voorzichtig.

Koerswinsten
Vorige week waren de beurzen verrassend goed gestemd. De belangrijkste graadmeters tekenden de grootste koerswinsten op in een week in ruim 2 jaar. De positieve stemming was vooral te danken aan een wereldwijd gecoördineerde actie van centrale banken om de liquiditeit in de geldmarkt te vergroten. Ook kwamen er hoopgevende geluiden naar buiten over de aanpak van de crisis en een meevallend cijfer over de Amerikaanse werkloosheid.

Nieuw verdrag
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy komen maandag met een conceptvoorstel voor een nieuw Europees verdrag met strengere begrotingseisen en beter toezicht. Ook zou er enige toenadering zijn over de heikele kwestie eurobonds. Vrijdag zal dan een belangrijke EU-top plaatsvinden over de plannen.

Maar beleggers zijn niet bijster hoopvol. "Vergeet niet dat dit al de vijftiende top is die we hebben gezien in de crisis. En elke keer raken de markten opgewonden, en dan boem, we worden teleurgesteld'', aldus een directeur van een Amerikaans effectenhuis.

Obligaties
Om de stemming over de schuldencrisis te peilen, worden de obligatiemarkten nauwlettend gevolgd. De Italiaanse premier Mario Monti komt zondag naar verwachting met een pakket maatregelen van 24 miljard euro om de overheidsfinanciën te versterken. Dat zou goed moeten vallen op de markt, waardoor de Italiaanse rente kan dalen. Die bereikte de afgelopen tijd recordniveaus door zorgen over het land.

Cijfers
De handel zal ook worden bepaald door macrocijfers. Uit Europa komen cijfers over de dienstensector, de detailhandelsverkopen en de economische groei. Uit Duitsland komen gegevens over de industrie. In de Verenigde Staten staan cijfers op de agenda over de dienstensector, de fabrieksorders, het consumentenvertrouwen en de uitkeringsaanvragen.

Rentebesluit ECB
De Europese Centrale Bank (ECB) maakt donderdag een rentebesluit bekend. Veel marktspelers rekenen erop dat de ECB de rente verder verlaagt. Vorige maand verlaagde de ECB de rente onverwacht met een kwart procentpunt naar 1,25 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen