Beurs7 aug '12 07:53Aangepast op 7 aug '12 08:57

DSM schrapt banen ondanks winst

Auteur: Thijs Baas

DSM boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 41 miljoen euro. Toch verdrijnen wereldwijd duizend banen bij het chemieconcern.

Het bedrijf kondigt vandaag een Profit Improvement Program aan. Bovenop de bestaande maatregelen moet dat vanaf 2014 150 miljoen euro aan bezuinigingen opleveren. Het schrappen van banen is één van de onderdelen van het programma. In Nederland staan in het kader van het besparingsprogramma 400 banen op de tocht.

Gedwongen ontslagen kan CEO Feike Sijbesma niet uitsluiten. "De Nederlandse banen zullen verdwijnen in de locaties Geleen en Heerlen, maar we zullen ook kijken naar Delft, Zwolle en andere locaties. We kunnen nog niet aangeven of er gedwongen ontslagen volgen. We hebben een natuurlijk verloop en we proberen mensen te herplaatsen. Áls er gedwongen ontslagen volgen hebben we een goed sociaal plan."

DSM zelf spreekt in een toelichting op de cijfers van een robuust resultaat. Het bedrijf ligt op koers voor de geplande resultaten voor 2013. Volgens DSM is er sprake van uitdagende marktomstandigheden.

De economische omstandigheden namen de afgelopen maanden alleen maar toe; de wereldeconomie ontwikkelt zich minder positief dan was verwacht, wat vooral te wijten is aan de perikelen in de eurozone. De schuldencrisis trekt een zware wissel op het consumentenvertrouwen en zorgt voor recessie in delen van Europa. Ook de economische groeivertraging van China droeg niet bij aan goede kwartaalresultaten.

China
DSM is over het algemeen behoorlijk tevreden. Het verbeterpromramma is dan ook geen crisismaatregel, benadrukt Sijbesma. "Het is uiteindelijk gericht op de winstverbetering, ook in het kader van het economisch klimaat en de ambities die DSM heeft neergelegd. Een groot deel van de 150 miljoen bestaat uit kostenbesparing, een deel gaat om margeverbetering."

De problemen op de wereldeconomie raken voornamelijk de grondstof in de nylonketen. "Met name de export vanuit China speelt een rol. Dat heeft een effect op onze resultaten. Onze voedingsmiddelenbranche doet het goed, evenals farma. Je moet blijven opletten in welk economisch klimaat we leven en dan kijken of je verdere kosten besparen, ook als je het goed doet."

Eenmalige effecten
De winst daalde het afgelopen jaar met 90 procent, maar dat komt volgens Sijbesma door eenmalige effecten. "Het bedrijfsresultaat daalde met 14 procent. 90 procent komt door eenmalige baten door verkoop van business. We raken niet in paniek van het ene kwartaal naar het andere kwartaal. Je moet niet zo veel naar eenmalige effecten kijken. Je leeft in een business, met name in Europa, die er niet uitsluitend gunstig uitziet."

We gaan gewoon door met overnames en kostenbesparingen. In Europa kun je moeilijk groeien, dus we kijken naar andere gebieden in de wereld. In Europa zullen we gewoon proberen concurrerend te blijven. De verwachtingen voor 2012 zijn eigenlijk onveranderd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen