Beurs6 aug '12 20:25Aangepast op 7 aug '12 00:37

Europese MKB-beurs in aantocht

Auteur: Fleur de Bruijn

NYSE Euronext overweegt een Europese effectenbeurs voor het MKB. Daarmee wil de beursonderneming geldzoekend MKB een alternatief bieden voor bankleningen.

Dit schrijft het Financieele Dagblad maandagavond. Nu banken te maken hebben gekregen met strengere kapitaaleisen, zijn ze terughoudender in de kredietverstrekking.

Verlaging van de toetredingskosten
Door een pan-Europese opzet en verlaging van de toetredingskosten moet de nieuwe beurs aantrekkelijk worden voor zowel MKB-bedrijven als beleggers. De nieuwe beurs gaat Entrepreneurs' Exchange heten.

Behalve aandelenemissies gaat de Entrepreneurs' Exchange ook obligatieplaatsingen en 'convertibles'(een obligatie die omgezet kan worden in aandelen red.) faciliteren.

Kosten rijzen pan uit
In het FD van maandag staat dat de kosten voor staatsgaranties op leningen van het MKB enorm zijn gestegen. Met de garanties kunnen ondernemers makkelijker geld lenen, maar door het toenemende aantal faillissementen moet de overheid de laatste jaren steeds vaker bijspringen. Dit jaar wordt een absoluut hoogtepunt bereikt: een verlies van 73 miljoen euro op MKB-garanties.De afgelopen vier jaar draaide de overheid ruim 200 miljoen euro verlies op MKB-bankgaranties.  

Garantieregelingen MKB
In mei werd bekend dat het budget voor garantieregelingen voor kleine bedrijven wordt verhoogd van 700 miljoen naar 1 miljard euro per jaar. Bedrijven die krediet nodig hebben, krijgen via de garantieregeling extra steun. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt volgens minister Maxime Verhagen van Economische Zaken dat kleinere bedrijven vaker bot vangen bij de bank en minder toegang hebben tot een krediet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen