Beurs19 jan '12 12:07

Beurzen hopen op Grieks akkoord

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese beurzen lieten donderdag overwegend kleine winsten zien. De hoop op een akkoord tussen Griekenland en de banken over de afschrijving van Griekse schulden zorgde voor winsten onder de financiële fondsen.

"Belangrijkste nieuws van vandaag is dat Spanje en Frankrijk met succes geld hebben opgehaald. Daarom staat de beurs nu in de plus", aldus BNR-beursdeskundige Rob Jansen. "Vanmiddag komen er nog een aantal belangrijke cijfers uit Amerika, waaronder de inflatiecijfers en aantal uitkeringsaanvragen".

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent hoger op 316,89 punten. De MidKap-index klom 0,9 procent tot 500,72 punten. De beurs in Parijs steeg 0,8 procent. Frankfurt won 0,1 procent en Londen kreeg er 0,2 procent bij.

Spanje
Spanje wist donderdag opnieuw meer geld op te halen dan gepland. Het Zuid-Europese land verkocht voor ruim 6,6 miljard euro aan obligaties met looptijden tussen 4 en 10 jaar. Het streefbedrag bedroeg 4,5 miljard euro. Ook Frankrijk wist met succes geld op te halen op de obligatiemarkten.

Fitch
Kredietbeoordelaar Fitch lieten weten de beoordeling van de kredietwaardigheid van zes eurolanden in de meeste gevallen met 1 a 2 stappen te verlagen. Fitch maakte eind vorig jaar bekend de situatie in België, Spanje, Slovenië, Italië, Ierland en Cyprus onder de loep te nemen.

Kwartaalresultaten
Beleggers krijgen donderdag een stroom aan kwartaalresultaten van toonaangevende bedrijven te verwerken. In de Verenigde Staten zullen grote bedrijven als Bank of America, Morgan Stanley, Google, IBM, Microsoft en Intel later op de dag de resultaten bekendmaken.

Carrefour
In Europa kwam het cijferseizoen ook op gang. Het Franse supermarktconcern Carrefour zag de omzet in het vierde kwartaal dalen met 0,8 procent. Carrefour waarschuwde tevens dat het resultaat over 2011 aan de lage kant van de eerder afgegeven verwachtingen uit zal komen. Het aandeel zakte in Parijs 2,5 procent.

Ahold
In de AEX was Ahold de grootste daler met een min van 1 procent na publicatie van de omzetcijfers. Het supermarktconcern zag de omzet in het belangrijke vierde kwartaal van 2011 met 4,5 procent groeien. De omzet lag een fractie onder de verwachting van analisten.

Pensioenfonds PostNL
PostNL was de grootste stijger in de AEX met een winst van 7 procent. Het pensioenfonds van het postbedrijf hoeft op dit moment niet te korten op de uitkeringen en voldoet voorlopig aan de eisen van het herstelplan.

Euro
De euro was 1,2890 dollar waard, tegen 1,2829 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 101,61 dollar per vat en Brentolie werd 0,7 procent duurder op 111,38 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen