Beurs27 feb '12 13:14Aangepast op 27 feb '12 13:32

Verplicht en stimuleer werklozen om werk te zoeken

Auteur: Harmen Simon Teunis

Werklozen moeten nog meer gestimuleerd en verplicht worden om werk te zoeken. Maar de helft van de mensen in de bijstand voelt "dwang en drang" om aan het werk te gaan.

Dat schrijven minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Ze willen gemeenten nog meer dwingen om uitkeringsontvangers te begeleiden of aan te pakken wanneer ze niets ondernemen.

Optimaal motiveren
"In ieder geval is het zo dat ik vind dat mensen die in de bijstand zitten natuurlijk optimaal gemotiveerd moeten zijn om ook elke kans die zich voordoet aan te grijpen", zegt staatssecretaris De Krom op BNR.

"Maar we hebben natuurlijk ook de gemeenten met een re-integratiebudget die er voor moeten zorgen dat potentiële werknemers aantrekkelijk zijn voor de werkgevers."

Op dit moment is het zo dat er een sollicitatieverplichting is opgenomen in de bijstandswet. "Dat betekent dat als er geschikt werk is dat je zou kunnen doen, je dit ook moet doen."

Geen drang om werk te accepteren
Maar dat is niet genoeg, legt De Krom uit. "Want uit het onderzoek van de inspectie blijkt, is dat in ieder geval de helft van de mensen in de bijstand geen enkele dwang of drang voelt om dat werk om daadwerkelijk te accepteren. Dat kan natuurlijk niet."

"Het tweede wat ik weet is dat maar een kwart van de mensen in bijstand meent dat ze werk zouden moeten aanvaarden terwijl ze daar geen zin in hebben", vervolgt De Krom. Om hoeveel mensen het daadwerkelijk zou gaan kon de staatssecretaris niet vertellen.

Cultuurprobleem
"Driekwart vindt dus dat ze dat niet hoeven te doen", zegt De Krom. "Dat is voor mij een indicatie om te zeggen dat we kennelijk een cultuurprobleem hebben. Ik vind het niet acceptabel dat mensen met die mentaliteit in de bijstand zitten. Als je kan werken, moet je werken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen