Beurs30 nov '12 22:24

Beurzen New York blijven voorzichtig

Auteur: Fleur de Bruijn

De beurzen in New York lieten vrijdag amper beweging zien. De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 3,22 punten hoger op 13.025,04 punten.

De brede S&P 500 klom een fractie naar 1416,25 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent tot 3010,24 punten.

Tegenvallend nieuws over de bestedingen in de Verenigde Staten en de aanhoudende onenigheid tussen Democraten en Republikeinen over de begrotingscrisis maakten beleggers op Wall Street voorzichtig.

Harde uitspraak Obama
De Amerikaanse president Obama zei in een toespraak dat hij niet zal accepteren dat een handvol Republikeinen de verlenging van belastingverlagingen voor de middenklasse ‘gijzelt' om lagere belastingen voor rijken te behouden.

De Republikeinse leider Boehner antwoordde dat belastingverhogingen schadelijk zijn voor de economie, maar gaf aan wel bereid te zijn naar een oplossing te zoeken. Hij benadrukte echter dat er een impasse is tussen beide partijen.

Uitgaven consumenten
Voorbeurs werd bekend dat de uitgaven van Amerikaanse consumenten in oktober met 0,2 procent zijn gedaald op maandbasis. Het was de eerste daling in vijf maanden. Economen gingen ervan uit dat de bestedingen onveranderd zouden blijven.

Tevens bleek dat het inkomen van de Amerikaanse consumenten vorige maand gelijk is gebleven, terwijl was gerekend op een toename met 0,2 procent.

Een opsteker was het nieuws dat de industrie in de regio rond Chicago in november weer is gegroeid, na 2 maanden van krimp.

Facebook
Internetspelletjesmaker Zynga, bekend van FarmVille en CityVille, zakte zes procent na een herziening van het samenwerkingsverband met het socialenetwerkbedrijf Facebook.

Onder de nieuwe voorwaarden verliest Zynga zijn speciale status als spelletjesontwikkelaar voor Facebook en mag Facebook eventueel ook eigen spelletjes ontwikkelen voor zijn platform.

De euro stond op 1,350 dollar, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 88,84 dollar per vat. Brentolie steeg 0,3 procent.

Gerelateerde artikelen